Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τα πυρά από τα οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 11 χθες κοντά σε τουριστική περιοχή του Νταγκεστάν, ανακοίνωσε το SITE, ένα αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ιστοτόπων των φανατικών ισλαμιστών.

“Με τη βοήθεια του Αλλάχ, οι πολεμιστές του Χαλιφάτου κατάφεραν να επιτεθούν στους εργαζόμενους των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη του Ντερμπέντ στο νότιο Νταγκεστάν”, σύμφωνα με μήνυμα που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο επικαλείται το SITE Intelligence Group.

“Ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν. Οι μουτζαχεντίν του Χαλιφάτου ξαναέθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βάση τους χωρίς απώλειες”, προστίθεται στο μήνυμα.

Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη σε μια ομάδα ανθρώπων που βρισκόταν κοντά στα τείχη του κάστρου του Ντερμπέντ –το οποίο καταχωρήθηκε το 2003 στον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς– προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 11.

Σύμφωνα με ρωσική πηγή, οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι διέφυγαν, ήταν τρεις μαχητές από το Ντερμπέντ, οι οποίοι έχουν διαπράξει ήδη μια σειρά από επιθέσεις, μεταξύ των οποίων μία στα μέσα Δεκεμβρίου κατά την οποία άνοιξαν πυρ εναντίον εργαζομένων στο ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι ο νεκρός και τουλάχιστον ένας από τους τραυματίες εργάζονταν στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB.

Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εξαπολύθηκε στο νότιο Νταγκεστάν, τη ρωσική αυτή δημοκρατία του Καυκάσου που συνορεύει με την Τσετσενία. Στο Νταγκεστάν επικρατεί αστάθεια, λόγω του γεγονότος ότι έχει μετατραπεί σε εστία εξτρεμιστών ισλαμιστών και σημειώνονται εκεί σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών και των δυνάμεων της τάξης.

Τουλάχιστον 118 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη ρωσική αυτή δημοκρατία του Καυκάσου στις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφόρησης Kavkazski Ouzel, ο οποίος παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ισλαμιστών μαχητών στον ρωσικό Καύκασο.

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996), η εξέγερση εξέλαβε σταδιακά ισλαμιστικό χαρακτήρα και πέρασε τα σύνορα αυτής της μικρής δημοκρατίας για να μετατραπεί στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σε ένα ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα με δράση σε όλο τον βόρειο Καύκασο.

Στα τέλη Ιουνίου, οι ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες στον ρωσικό Καύκασο ορκίστηκαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Τον Οκτώβριο επίσης, ο αρχηγός του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης που είναι το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, κάλεσε τους τζιχαντιστές του Καυκάσου να βοηθήσουν τους τζιχαντιστές της Συρίας πλήττοντας τη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας πραγματοποιούν από τις 30 Σεπτεμβρίου αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger