Κρίμα και είναι τόσο νέα παιδιά…

Μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο οι οποίοι το βράδι της Κυριακής μαζί με άλλους 151 θα αρχίσουν να μετράνε αντίστροφα τόσο για το ελικόπτερο όσο και για την προσωπική τους ελευθερία.(Η υπογραφή Τσακαλώτου στο 3ο Μνημόνιο και στο αέναο-αιώνιο μνημόνιο-Κόφτη. Στον έγκλειστο Ευκλείδη θα πηγαίνει σκωτσέζικο ουίσκι στα μουλωχτά ο φίλος μου Θοδωρής Μιχόπουλος)Ηδη στήνεται ένα σκηνικό που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βαρύ κατηγορητήριο καθώς εκείνοι θα βρίσκονται στο εδώλιο.Η Ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη στο LSE στην ουσία περιέγραψε ποινικά αδικήματα τα οποία μπορούν να επιφέρουν πολυετείς καθείρξεις.

– Οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» είχαν κόστος 86 δισ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισ. ευρώ…


Τα capital controls για παράδειγμα που εξακολουθούν να υφίστανται δεν είναι απλή υπόθεση. Εχουν καταστρέψει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες συμπολίτες μας. Οταν ο Ηγεμών αισθάνεται παντοδύναμος μπορεί και παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις πιστεύοντας ότι θα τη βγάλει καθαρή. Οταν όμως τρίζει ο θρόνος του οι συνέπειες πολύ συχνά είναι ολέθριες για τον πρώην παντοδύναμο.

Η Ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα θα αποτελέσει μέρος του κατηγορητηρίου για την επιβολή των capital controls και το ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ των 86 δις ευρώ που φόρτωσαν στις πλάτες ενός λαού οι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ-όπως έχουν παραδεχθεί με τις δηλώσεις τους και πολλοί αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. που βρίσκονται ανάμεσα στους δανειστές μας. Κι αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν.Από την Κυριακή το βράδι όμως το σκηνικό στην Ελλάδα για τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα αλλάξει βιαίως.

Ηδη ένας σκληρός πυρήνας της Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να τους τυλίξει σε μια κόλα χαρτί.

Mε την παροχή ασυλίας στο Καρτέλ των Εργολάβων έρχονται να υποκαταστήσουν την Δικαιοσύνη.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο θα βρεθούν υπόλογοι.

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά δεν επιτρέπει περιθώρια αμφιβολίας:

-Οι “αυταπάτες” του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσαν, η εξαπάτηση του λαού αποκαλύφθηκε, η Νέμεσις δεν θα αργήσει»
Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δήλωσε ξακάθαρα:

-«Kάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί»

Τεράστιες και σχεδόν αυταπόδεικτες είναι και οι Ποινικές Ευθύνες για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης στο οποίο έχουμε αναφερθεί κατ΄επανάληψη.

Kάθε μέρα από το βράδι της Κυριακής και μετά θα προσθέτει νέα αδικήματα στο βαρύ κατηγορητήριο.

Πολλές επαγγελματικές ομάδες ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη εντός και εκτός της Ελλάδος.

Οσα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καταλύουν το Σύνταγμα και θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας.

Στην κυριολεξία παίζουν με τη φωτιά. O Eκδότης του ΒΗΜΑτος Σταύρος Ψυχάρης στο editorial της ηλεκτρονικής έκδοσης κάνει λόγο για το

Το βαρύτατο τίμημα των ψευδαισθήσεων

Το νέο πακέτο μέτρων που συζητείται στη Βουλή, έρχεται να ολοκληρώσει το πάζλ των δυσβάστακτων φόρων και περικοπών που περιλαμβάνει η συμφωνία που αποδέχθηκε η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα .Είναι το βαρύτατο τίμημα  της αναξιοπιστίας της αλλά και των αυταπατών που έτρεφαν οι ίδιοι και καλλιεργούσαν στην κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανέλθουν στην εξουσία.

Η παντελής αδυναμία χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, οδήγησε την κυβέρνηση στην επιβολή ενός συντριπτικού κύματος άμεσων και έμμεσων φόρων που απομυζούν ότι εισοδήματα είχαν απομείνει στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αποδέχθηκε επίσης μετά την περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση τη δημιουργία του νέου υπερταμείου ,που όπως αποκαλύφθηκε χθες μεταφέρεται το σύνολο σχεδόν του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να αξιοποιηθεί για να ξεπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων που έχουμε λάβει.
Η εξέλιξη αυτή είναι το τίμημα της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας και της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να τη διαχειριστεί.Με συντριπτικές προφανώς ευθύνες της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας  που για τους δικούς της ιδεοληπτικούς λόγους θεώρησε ότι μπορεί να παίξει με το μέλλον της χώρας, με μια ατέρμονη , αναξιόπιστη και κυρίως ανερμάτιστη διαπραγμάτευση.
Χωρίς καμιά αίσθηση της οικονομικής πραγματικότητας, των διεθνών και ευρωπαϊκών συσχετισμών θεώρησε ότι μπορεί να …ανατινάξει  την Ευρώπη, για να καταλήξει στο τέλος να αποδεχθεί πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που κατηγορούσε  και απαξίωνε με περισσή ευκολία. Ο κ.Τσίπρας και τα στελέχη του κατάφεραν να φορτώσουν στις πλάτες της κοινωνίας ένα  εξαιρετικά βαρύ πακέτο μέτρων που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες.
Η αποδοχή αυτού του πακέτου μέτρων συνιστά εκ των πραγμάτων το τέλος των ψευδαισθήσεων  για όλους. Πρωτίστως φυσικά για την κυβέρνηση,το πολιτικό σύστημα συνολικά, αλλά και για την ελληνική κοινωνία που πίστεψε ότι αρκεί  να διατρανώσει την άρνηση της στις απαιτήσεις των δανειστών μας για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και την κρίση.Για να αποδειχθεί δυστυχώς  ότι οι αυταπάτες έχουν  κόστος και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ξορκίζαμε…

TO BHMA
 ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ(Liberal.gr)>ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΤΡΟΠΗ!

Είναι φοροφυγάδες ή όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ; Διότι αυτή η κυβέρνηση, φίλοι και φίλες, πολεμάει το κεφάλαιο, αλλά υποσχέθηκε ταυτόχρονα και Δικαιοσύνη. Πως είναι δυνατόν, σου λέει, να ζει ο άλλος με 500 ευρώ; Δεν μπορεί! Απλά δεν δηλώνει όλα του τα εισοδήματα. Άρα, κλέβει! Κόψε του, λοιπόν, το ΕΚΑΣ να μάθει!

Μπορεί Αριστερός άνθρωπος να υποστηρίζει τέτοια πράγματα; Εμείς έχουμε μάθει ότι οι Αριστεροί είναι με τον λαό. Εκτός κι αν μιλάμε για μία μεγάλη μετάλλαξη. Ας πούμε ότι κοιμήθηκαν Αριστεροί και ξύπνησαν παλαιοκομματικοί Δεξιοί. Υπάρχει, όμως,  μία ακόμη πιθανότητα: Να ξύπνησε μέσα τους ο Στάλιν. Μην νομίσετε ότι οι ομοϊδεάτες τους υποστήριζαν πολύ διαφορετικές θέσεις – στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού –   από αυτές  τις θέσεις που οι ίδιοι υπερασπίζονται σήμερα στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος τους μίσησε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη!

Να επιστρέψουμε στα δικά μας! Η κομμουνιστική μας κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Ευρώπη του κρατισμού αποφάσισαν να βάλουν στον ελληνικό λαό ατελείωτους φόρους. Φόρους μέχρι εξοντώσεως. Φόρος στον καφέ, φόρος στην τηλεόραση, φόρος στα καύσιμα, στην  μπύρα, στο internet. Εδώ αποδέχτηκαν οι απίστευτοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι είναι δυνατόν να επιβιώσει επαγγελματίας με φορολόγηση άνω του 80% των εισοδημάτων του. Οι άνθρωποι είναι για δέσιμο.

Ότι η Οικονομία θα πάει στα βράχια, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο. Ότι η Ευρώπη αποφάσισε να κλωτσήσει το τενεκεδάκι με την επιγραφή «ελληνικό πρόβλημα» λίγο πιο κάτω, είναι ολοφάνερο. Ότι αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στην Ιστορία ως ένας θίασος… αυταπατώμενων, το έχουν ομολογήσει και οι ίδιοι. Ότι είναι ψεύτες το ξέρουμε. Ότι είναι ανίκανοι το ξέρουμε. Αλλά να φτάσουν και στο σημείο να βρίζουν τους ανήμπορους ανθρώπους;

Η κυρία βουλευτίνα του κόμματος που μέχρι πρότινος είχε ως πρότυπό του την Βενεζουέλα του Μαδούρο (μπορεί να την έχει ακόμη), είπε φοροφυγάδες τους συνταξιούχους των 400 και των 500 ευρώ. Τους είπε κλέφτες! Ποιος; Εκείνη που υποσχέθηκε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και σήμερα τα ψηφίζει με τα τέσσερα. Με χέρια και με πόδια.

Κάποιοι λένε ότι δεν είναι αυτή η Αριστερά. Κάνουν λάθος! Αυτή είναι η Αριστερά. Κι αν πιστεύετε ότι τα έχουμε δει όλα, περιμένετε και θα δείτε. Δεν θα φύγουν εύκολα, δεν θα εγκαταλείψουν το όνειρο της εξουσίας τόσο απλά. Θα προτιμήσουν να παίξουν και την τελευταία πιθανότητά τους, ανεξάρτητα αν αυτό καταστρέψει μία ολόκληρη χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία. Δεν θα διστάσουν να «πυροβολήσουν» ακόμη κι εκείνους που τους στήριξαν, επειδή τους πίστεψαν. Όπως ακριβώς κάνουν σήμερα με τους συνταξιούχους που τους κόβουν το ΕΚΑΣ. Δεν φτάνει που τους το κόβουν, τους λένε και φοροφυγάδες. Δοξάστε τους!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

AΓΗΣ ΒΕΡΟΥΤΗΣ-Capital.gr>ΣΕ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ
Σε πούλησαν για 99 χρόνιαΤο ΤΑΙΠΕΔ είχε διάρκεια ζωής 4 χρόνια και με το δεύτερο μνημόνιο επεκτάθηκε άλλα 4, σύνολο 8.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου θα δημιουργηθεί ένα Υπερταμείο διάρκειας 99 ετών που θα συλλέξει στο σύνολό τους τις ιδιοκτησίες του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού. Αυτό θα περιέχει αρχικά 4 υποταμεία: 1) του ΤΧΣ [με τα €6 δισ. των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, 2) του ΤΑΙΠΕΔ, 3) των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) και 4) της ΕΤΑΔ που κατέχει όλα τα ακίνητα του ελληνικού κράτους.

Σκοπός του ταμείου αυτού θα είναι η πώληση της κρατικής περιουσίας των Ελλήνων, με σκοπό την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας με τα μισά εκ των εσόδων της εκποίησης, ενώ το άλλο μισό θα το διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος μέσω του υπουργείου Οικονομικών για επενδύσεις ή άλλους σκοπούς που θα καθοριστούν στο μέλλον.

Το εγχείρημα αποπληρωμής κρατικού χρέους με τα προϊόντα της πώλησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είναι φυσικά ό,τι πιο αντιαναπτυξιακό έχει σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Κρατικό χρέος έχει αποπληρωθεί μόνο σε δυο περιπτώσεις. Στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και στη Βόρεια Κορέα. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει το Υπερταμείο.

Υποθέτει δηλαδή πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανακυκλώνει το δημόσιο χρέος της στις διεθνείς αγορές για τα επόμενα 99 χρόνια, ούτε να το συρρικνώνει αυξάνοντας το ΑΕΠ με την ανάπτυξη ταχύτερα από την τοκοφορία του και ως εκ τούτου θα αποπληρώνει τους τόκους ξεπουλώντας περιουσιακά στοιχεία.

Αντί δηλαδή να χτίζονται σχολεία ή λιμάνια ή οδικές αρτηρίες ή βιβλιοθήκες από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, δηλαδή επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων, υποθέτουν πως η Ελλάδα δεν θα έχει ανάπτυξη και θα πληρώνει τους τόκους με μετρητά!

Με μπαγιόκο από τα διεθνή ενεχυροδανειστήρια των εθνών.

Το χειρότερο είναι πως εκτός από το διοικητικό συμβούλιο θα έχει και ένα εποπτικό συμβούλιο που θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει όλες τις αποφάσεις. Το εποπτικό συμβούλιο θα έχει τρία απλά μέλη που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και θα είναι της αποδοχής της τρόικας, ενώ δυο άλλα μέλη θα ορίζονται από το ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς την ανάγκη σύμφωνης γνώμης της χώρας.

Για έγκριση όλων των αποφάσεων θα απαιτούνται 4/5 του εποπτικού συμβουλίου, δηλαδή ενός εκ των δυο διορισμένων ξένων.

Δεν έχω δει ποτέ μου πιο απαισιόδοξη και πιο αποικιοκρατική και δουλοπαροικιακή συμφωνία. Δεν έχω ξανανιώσει πιο ταπεινωμένος ως Έλληνας.

Δεν πιστεύω τα μάτια μου.

Θα μας πουλήσουν για 99 χρόνια, και μετά θα θέλουν να μας πείσουν ότι θα ωφεληθούμε κιόλας ως λαός!

Αυταπάτες…

TI AΠΑΝΤΟΥΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
Στο μεταξύ οι Βαρουφάκης-Θεοχαράκης αντιλαμβανόμενοι ότι η Ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα τους στέλνει κι αυτούς στο ΕΔΩΛΙΟ έσπευσαν αγχωμένοι να βγάλουν ανακοίνωση. Τα πράγματα ζορίζουν επικίνδυνα.
H ANAKOINΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Με θλίψη διαβάσαμε το μέρος της ομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρατο οποίο αναφέρεται στην διαπραγμάτευση της οποίας ηγηθήκαμε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015.
Η ομιλία του κ. Στουρνάρα ακολούθησε την ομιλία ενός εξ ημών(του Νίκου Θεοχαράκη)στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 19 Μαΐου το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα την αξιοποίηση, από κυβερνήσεις,εξειδικευμένων γνώσεων επί ζητημάτων πολιτικής. Ο Θεοχαράκης αμφισβήτησε στην ομιλία του την απαίτηση των επαϊόντων «τεχνοκρατών» να υπαγορεύουν στην πολιτική ηγεσία τα «επιστημονικά» τους συμπεράσματα ως δήθεν υπεράνω πολιτικής.

Το κύριο μέρος της ομιλίας Θεοχαράκη, με τίτλο «Από το BrusselsGroup στο ξενοδοχείο Hilton», περιέγραφε την διαδικασία διαπραγμάτευσης επί θητείας του και αναφέρθηκε στην επαίσχυντη πρακτική της τρόικας της περιόδου 2010-2015 τότε που οι υπάλληλοί της – δίκην ανθυπάτων – προσέρχονταν με αυτοκινητοπομπές στα υπουργεία, συνοδεία εποχούμενων Ελλήνων αστυνομικών, εισέβαλαν στα γραφεία ακόμα και των υπουργών και έπαιρναν ό,τι ήθελαν. Η νέα κυβέρνηση, και μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών, έθεσε τέρμα σε αυτήν την πρακτική

Η αναφορά αυτή στις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία ο κ. Στουρνάρας υπηρέτησε ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Οικονομικών, φαίνεται τον ενόχλησε τόσο ώστε να τον οδηγήσει να νιώσει «…την υποχρέωση να [πει] τα πράγματα με το όνομά τους». Και ποια είναι αυτά τα «πράγματα» σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα; Ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» Βαρουφάκη-Θεοχαράκη έφεραν εκροή 45 δις ευρώ καταθέσεων, capitalcontrols,και 86 δις κόστος για τον ελληνικό λαό

Ο λόγος που μας προκάλεσε θλίψη αυτή η αναφορά του κ. Διοικητή είναι ότι ο Γιάννης μας γνωρίζει καλά τόσο ως συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και ως φίλους. Με τον Νίκο μάλιστα τον συνδέει φιλία σαράντα και πλέον χρόνων – από φοιτητή – για να του αποδίδει κομματικοποιημένες ομιλίες. Η κριτική ήταν πολιτική όχι κομματική. Ότι διαφωνούμε πολιτικά είναι προφανές. Αυτό για το οποίο λυπόμαστε είναι ότι αποφάσισε να μας αντικρούσει όχι ως κεντρικός τραπεζίτης στο χώρο της κεντρικής τράπεζας με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά ως τέως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Και να το κάνει χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν αντέχουν στο φως του κοινού νου αναγκάζοντάς μας να απαντήσουμε.

Εκροή 45 δισ. καταθέσεων

Η εκροή καταθέσεων, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Διοικητής, ξεκίνησε την 3η Δεκεμβρίου 2014 όταν ο κ. Στουρνάρας διέπραξε μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών δηλώνοντας, δημοσίως, ότι φοβάται πως θα προκύψει «πρόβλημα ρευστότητας» στην αγορά. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε bankrun μετά από μια τέτοια δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη. Για αυτό και πουθενά οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Ως φίλοι και συνάδελφοι του κ. Στουρνάρα θέλαμε, και θέλουμε, να πιστεύουμε ότι, τον Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Διοικητής δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά για «αριστερή παρένθεση». Όμως παρεμβάσεις όπως η τελευταία κλονίζει την δυνατότητά να διατηρούμε αυτή την πίστη.

Capital controls

Την 30η Ιανουαρίου 2015, ο Πρόεδρος του Eurogroupκ. Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Υπουργείο Οικονομικών, απείλησε τον νέο Υπουργό Οικονομικών ότι αν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιμείνει να θέλει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο επί της ουσίας του (όπως είχε εντολή από τον ελληνικό λαό να πράξει), τότε στις 28 Φεβρουαρίου 2015 (δηλαδή ένα μήνα αργότερα) η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες. Η διαρροή από την τρόικα αυτής της απειλής ενέτεινε την εκροή καταθέσεων που είχε ξεκινήσει με την δήλωση του κ. Στουρνάρα της 3ης Δεκεμβρίου 2014.

Στόχος του κ. Ντάισελμπλουμ και της τρόικας ήταν βέβαια η προσπάθειας ασφυξίας της νέας κυβέρνησης. Όσον αφορά εμάς, αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το γεγονός ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βρέθηκε τότε (εκούσια ή ακούσια) αρωγός της τρόικας, εναντίον της λαϊκής εντολής, και βρίσκεται σήμερα τιμητής του πραξικοπήματος εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης (αναφερόμενος με φιλοπαίγμονα διάθεση στην «γενναία διαπραγμάτευση» των Βαρουφάκη-Θεοχαράκη).

Κόστος 86 δισ.

Το επινόημα του «κόστους Βαρουφάκη-Θεοχαράκη», το οποίο μάλιστα ανέρχεται στο ποσό των δανείων του 3ου Μνημονίου, θα ήταν αστείο αν δεν προερχόταν από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος έχει θεσμική υποχρέωση να εφοδιάζει τον δημόσιο διάλογο με αντικειμενικά ποσοτικά δεδομένα.

Η άποψη ότι η διαπραγμάτευσή μας κόστισε στον ελληνικό λαό ποσό ίσον με το προβλεπόμενο από το 3ο Μνημόνιο νέο δάνειο μπορεί να σταθεί μόνο αν πιστεύει κανείς ότι ήταν δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να μην ξαναδανειστεί (ούτε καν από τις αγορές!) μετά τον Ιούνιο του 2015. Ότι, δηλαδή, το κράτος θα εξυπηρετήσει το μη βιώσιμο χρέος 320 δις από τα… πρωτογενή του πλεονάσματα. Αυτό όμως ούτε ο κ. Σαμαράς στις στιγμές της μεγάλης του απελπισίας δεν τόλμησε να ισχυριστεί πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, θυμίζουμε ότι το 2οΜνημόνιο προέβλεπε πως την περίοδο 2014-2018 απαιτούνταν περί τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτείται το (μη βιώσιμο) χρέος καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από που θα ερχόντουσαν αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο πίστευε (ως Υπουργός Οικονομικών) και υπηρετούσε ο κ. Στουρνάρας;

Θα «προέκυπταν» ως εξής:

* 7,1 δισ. – η τελευταία δόση του 2ου Μνημονίου
* 16 δισ. – απομένουσες δόσεις του ΔΝΤ (που βέβαια δύσκολα θα έρχονταν)
* 29 δισ. από τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα (της τάξης του 4,5%!)
* 10,9 δισ. του ΤΧΣ-ΕΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
* 22 δισ. που θα αντλούσε η κυβέρνηση Σαμαρά από τις… αγορές

Σύνολο 85 δισ. νέων δανείων.Σύμφωνα με το 2ο Μνημόνιο Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα. Το μόνο που άλλαξε με το 3οΜνημόνιο είναι ότι η τρόικα παραδέχθηκε πως τα χρήματα που είχε υπολογίσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ανεπαρκή και πως, άλλη μια φορά, οι καταστροφικοί στόχοι της για το πρωτογενές πλεόνασμα θα αστοχούσαν. Έτσι, ρίχνοντας το φταίξιμο στην διαπραγμάτευσή μας, η τρόικα βρήκε την ευκαιρία να «διορθώσει» την αριθμητική της εις βάρος του (ήδη μη βιώσιμου) χρέους μας. Την υπόλοιπη ζημιά την έκανε η συνεχιζόμενη ύφεση που οφείλεται στην άρνηση των δανειστών να αποδεχθούν την ανάγκη μιας αναδιάρθρωσης χρέους που να προηγείται (αντί να έπεται) του προσδιορισμού (χαμηλών) πρωτογενών πλεονασμάτων. Μιας αναδιάρθρωσης που προτείναμε, που δεν θα είχε κόστος για τους δανειστές μεγαλύτερο από αυτό το οποίο τώρα θα επωμιστούν, και η οποία, αν είχε προχωρήσει, θα μείωνε τις ανάγκες δανεισμού της χώρας από τα 85 δισ. στα 30δισ.

Κλείνουμε δηλώνοντας ότι, μήνες τώρα, και παρά την τοξική προπαγάνδα της τρόικας εσωτερικού εναντίον της διαπραγμάτευσης που κάναμε, δεν είχαμε κανέναν σκοπό να προβούμε σε δηλώσεις εναντίον συναδέλφων μας, ιδίως συναδέλφων με τους οποίους μας συνδέει παλιά φιλία. Όμως η πρόσφατη δήλωση του κ. Στουρνάρα δεν μας επέτρεψε να συνεχίσουμε αυτή την πρακτική. Δυστυχώς».

Γιάνης Βαρουφάκης
Νίκος Θεοχαράκης

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger