Μέσα στις επόμενες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές το οποίο θα καθιερώνει το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως μέσω περιστολής της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως το κτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται ήδη από εφέτος (εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2017) αποκλειστικά με αποδείξεις που έχουν προέλθει από τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή με μεταφορά χρημάτων διατραπεζικά για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν κάποιος ως σήμερα έχει προχωρήσει σε συνολικές αγορές ύψους 8.000 ευρώ και από αυτές με μετρητά έχουν γίνει δαπάνες ύψους 5.000 ευρώ και με κάρτες 3.000 ευρώ, η εφορία δεν θα λάβει καθόλου υπόψη το ποσό των 5.000 ευρώ για το κτίσιμο του αφορολογήτου παρά μόνο όσες έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα από την 1η Ιανουαρίου 2016 ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στη βάση αυτή το νομοσχέδιο θα προβλέπει για το 2016 μειωμένα ποσά με αποδείξεις για το κτίσιμο του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα κατά 50% σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό. Όμως από το 2017 και μετά τα όρια που θα ισχύσουν για το 2016 θα διπλασιαστούν, καθώς όλοι πλέον θα γνωρίζουν ότι το αφορολόγητο όριο θα χτίζεται αποκλειστικά και μόνο με αποδείξεις που θα προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Έτσι, για ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν ως το τέλος του έτους αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματός τους (το 2017 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 10%). Για ετήσιο εισόδημα από 10.001 ως 20.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 7,5% του εισοδήματος (το 2017 το 15%), ενώ για ετήσιο εισόδημα από 20.001 ως 40.000 ευρώ θα πρέπει οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα να ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος (το 2017 στο 20%). Για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 15% του εισοδήματος (το 2017 σε 30%).

Για όσους πολίτες συγκεντρώσουν ποσό αποδείξεων διπλάσιο από το όριο που θα θέσει το κράτος για το κτίσιμο του αφορολογήτου, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν να τους δοθεί έξτρα έκπτωση φόρου. 
Οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων θα κάνουν συναλλαγές για να μπορούν στη συνέχεια να περνούν οι συναλλαγές αυτές αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.
Τέλος, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομίας να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις όπου θα αναφέρεται ότι σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν τερματικές συσκευές POS για την αποδοχή και πραγματοποίηση συναλλαγών με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μάλιστα από την υποχρέωση αυτή δεν θα γλιτώνουν ούτε τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger