Σε «χειρουργικές» κινήσεις διπλωματικής και νομικής μορφής πρέπει να επιδοθεί η Αθήνα προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της προσγείωσης του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, που συνοδεύτηκε από το αίτημα των 8 Τούρκων επιβαινόντων για την παροχή πολιτικού ασύλου από τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αναλύει όλα τα δεδομένα: πολιτικά, νομικά και διπλωματικά του περιστατικού. 

Αλεξανδρούπολη: Ενώπιον του εισαγγελέα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να μελετηθούν όλες οι πτυχές του περιστατικού αυτού, καθώς η Τουρκία έχει ζητήσει επισήμως την έκδοση των 8 επιβαινόντων και την επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία. 

Νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι εισηγούνται στην κυβέρνηση ότι η ασφαλέστερη πολιτική επιλογή της Ελλάδας είναι η έκδοση των 8 συλληφθέντων στην Τουρκία, τηρώντας, βεβαίως όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Τσίπρας προς Ερντογάν: Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η εξέταση του ασύλου 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της χθεσινής απόπειρας πραξικοπήματος. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Κατά τις ίδιες πηγές, σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διπλωματικός πυρετός για τους 8 στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Επικοινωνία Κοτζιά-Τσαβούσογλου

Δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη με τον Νίκο Κοτζιά να του απαντά ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και με την τήρηση των διαδικασιών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις που δεσμεύουν την Ελλάδα., λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη το γεγονός ότι οι συλληφθέντες στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.



Οι νομικές πτυχές

Η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές σημειώνουν ότι κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης πτυχές είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω των δημόσιων δηλώσεων για επαναφορά της θανατικής ποινής. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά διαβεβαίωσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή των 8 αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, καθώς στη χώρα του δεν ισχύει η θανατική ποινή. 

Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει με την Τουρκία διμερή σύμβαση περί έκδοσης προσώπων και ίσως χρειαστεί η κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και ενδεχομένως και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η Ελλάδα θα μελετήσει τα οριζόμενα από το διεθνές δίκαιο (Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948) για το ζήτημα της χορήγησης ασύλου.

Στην Τουρκία επέστρεψε το ελικόπτερο

Τι υποστήριξαν οι Τούρκοι αξιωματικοί

Οι Τούρκοι φυγάδες είναι αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού και συμμετείχαν, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν χθες στον ανακριτή, σε αεροδιακομιδές τραυματιών από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος. 

Την ώρα που πραγματοποιούσαν πτήση, τα ελικόπτερά τους, όπως ισχυρίστηκαν στον ανακριτή, βλήθηκαν από πυρά εδάφους και επέστρεψαν στη βάση τους. Εκεί αποφάσισαν με το τελευταίο αξιόπλοο ελικόπτερο να ζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα φοβούμενοι για τις οικογένειες τους στην Τουρκία.

Σήμερα το μεσημέρι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης με τις ποινικές κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και της διατάραξης των ομαλών σχέσεων των δυο χωρών. 

Αύριο οι αιτήσεις ασύλου

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger