Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πως αλλάζουν οι καιροί! Όταν πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ πήγε μυστικά στην Μόσχα, το αεροπλάνο του απέφυγε τον τουρκικό εναέριο χώρο γιατί απειλούνταν με κατάρριψη και ακολούθησε την γραμμή Ιράκ, Ιράν και Ρωσία.

Τώρα που ο Ερντογάνν θέλησε να πάει στην Αγία Πετρούπολη προσκεκλημένος του Ρώσου προέδρου, έγιναν εικασίες σε ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ για απειλή κατά του αεροπλάνου που θα τον πήγαινε στην Ρωσία από Ουκρανίας μεριά. Σημειωτέον ότι μόλις πριν από λίγο καιρό στο Κίεβο πίστευαν ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος τους στην περιοχή κατά της Ρωσίας.


Το ενδιαφέρων είναι ότι τις εικασίες αυτές επιβεβαιώνει η πορεία του αεροπλάνου του Ερντογάν, για το οποίο όπως εικάζεται υπήρχε άμεση απειλή από «κάποιους» από το έδαφος της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται μόλις απογειώθηκε από την Άγκυρα το τουρκικό αεροπλάνο Aurbus A330 TC-TUR, κατευθύνθηκε βορειοδυτικά προς την Κασταμονού για να πάρει ευθεία ρότα προς βορρά προς την Αγία Πετρούπολη. Στον αέρα όμως ξαφνικά αλλάζει πορεία και κατευθύνεται ανατολικά προς την Σαμψούντα και από εκεί προς το ρώσικο λιμάνι του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί κατευθύνθηκε βορειοδυτικά. Το τουρκικό αεροπλάνο συνόδευαν τουρκικά F-16 ενώ μόλις μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο μετά την μανούβρα που απέφυγε την Ουκρανία, το συνόδεψαν ρωσικά MIG μέχρι τον προορισμό του.


Η μαρτυρία για την αλλαγή της ρότας του προεδρικού αεροπλάνου ήρθε από δυο παλαίμαχους Τούρκους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Ερντογάν σε αυτό το ιστορικό του ταξίδι στην Ρωσία, τους Fikret Bila και Hakan Çelik.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger