Μωρά χωρίς… ωάρια μπορεί να είναι σε θέση να φέρουν στον κόσμο ερευνητές σε μερικά χρόνια, όπως ισχυρίζονται ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Μπαθ. 



Η επιστημονική ομάδα αποκάλυψε ότι έχει ήδη καταφέρει να φέρει στον κόσμο υγιέστατα ποντικάκια, «εξαπατώντας» το σπέρμα και κάνοντάς το να πιστεύει ότι γονιμοποιεί ωάριο. 
Μια τέτοια τεχνική, θα επέτρεπε, πιθανώς, στο μέλλον την «αφαίρεση» των γυναικών από τη διαδικασία της τεκνοποίησης. 
Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό Nature Communications, ξεκίνησαν τα πειράματα χρησιμοποιώντας ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο. 
Με τη βοήθεια χημικών το «έπεισαν» ότι γονιμοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ψευδο-έμβρυο. 
Αυτά τα ψευδο-έμβρυα μοιράζονται πολλά κοινά με τα φυσιολογικά κύτταρα, όπως για παράδειγμα τα δερματικά κύτταρα, στον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζουν και ελέγχουν το DNA τους. 


Έτσι, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν εγχύσει σπέρμα σε αυτά τα ψευδο-έμβρυα θα καταφέρει να δημιουργήσει υγιή βρέφη. Στα πειράματα με τα ποντίκια, οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης ήταν μια στις τέσσερις. 
Έρχονται μωρά χωρίς... μαμάδες -
Παρότι τα πειράματα ξεκίνησαν με τη χρήση ωαρίου, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η χρήση του. Θεωρητικά, η τεχνική αυτή μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος, αρκεί να αφαιρεθούν πρώτα τα μισά χρωμοσώματα ώστε να μπορεί να ενωθεί με τα χρωμοσώματα του σπέρματος.  
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταφέρνει να δείξει ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από ωάριο μπορεί να ενωθεί με σπερματοζωάριο και να δημιουργήσει ζωή» δήλωσε στο BBC ο δρ. Τόνι Πέρι, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Μάλιστα, ο ειδικός τόνισε ότι το πείραμα αυτό ανατρέπει «200 χρόνια σκέψης». 
Όπως τόνισαν οι ερευνητές, τα ποντικάκια ήταν υγιή, ζούσαν όσο και τα υπόλοιπα και είχαν τη δυνατότητα να κυοφορήσουν. 
Στόχος των ερευνητών δεν ήταν να δημιουργήσουν μωρά χωρίς… μαμάδες αλλά να κατανοήσουν τους πραγματικούς μηχανισμούς της γονιμοποίησης. Και αυτό γιατί παραμένει «μυστήριο» τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ωάριο «δένεται» με ένα σπερματοζωάριο. 
«Μια δυνατότητα, στο μακρινό μέλλον, θα ήταν να γονιμοποιήσουμε απλά κύτταρα του σώματος με σπέρμα ώστε να δημιουργηθεί ένα έμβρυο» δήλωσε ο δρ. Πέρι. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι δύο άντρες θα μπορούσαν να είναι οι βιολογικοί γονείς ενός βρέφους –ο ένας θα δώσει το σπέρμα και ο άλλος ένα απλό κύτταρο. 
Παρόλα αυτά, όπως τονίζει και ο ίδιος ο επιστήμονας, όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας και θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. 

Πηγές: BBC, The Telegraph
ethnos.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger