Απάντηση στη δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, δίνουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι πιο επιφυλακτικά στη διατύπωση των προσωπικών τους εκτιμήσεων» σχολίαζαν δικαστικές πηγές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Παρόμοιες δηλώσεις «εκλαμβάνονται ως παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη», συμπλήρωναν αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κρίσιμη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρόκειται να αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα και συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η έκδοση από το ΣτΕ συγκεκριμένων αποφάσεων στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, δεν προδικάζει και την απόφαση στις κύριες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Τότε κρίθηκε η αναγκαιότητα για παροχή προσωρινής προστασίας και δεν εξετάστηκε το θέμα της συνταγματικότητας αλλά και πολλά αλλά σοβαρά ζητήματα που έχουν τεθεί στις κύριες προσφυγές», αναφέρουν επίσης πηγές του ΣτΕ.

Όσον αφορά τώρα στις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το ρόλο του ΕΣΡ, δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι «Υπάρχει ήδη νομολογία και μάλιστα πρόσφατη για τη συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ εξήφθησαν το 2014 και το 2015, αφορούσαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν δεσμεύεται να πει το ίδιο, ωστόσο οι 2 προηγούμενες αποφάσεις θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κρίση της».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κύριες προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών που εκδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και είχαν ως βασικό αίτημα την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει οριστεί από τον Πρόεδρο του ΣτΕ ημερομηνία διάσκεψης των ανωτάτων δικαστικών.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρώτα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα- εννέα αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς- και μετά το ανώτατο δικαστήριο θα αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα ή μη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.



crashonline.gr



ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger