Ένας ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στο Τόκιο της Ιαπωνίας αγόρασε έναν μπλε τόνο Ειρηνικού αντί του αστρονομικού ποσού των 570.000 ευρώ, εγείροντας εκ' νέου ανησυχίες και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη παράνομη πρακτική της υπεραλιείας τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε άλλες χώρες, η οποία έχει οδηγήσει το συγκεκριμένο είδος ψαριού στο χείλος της εξαφάνισης.   

Στη πρώτη δημοπρασία της νέας χρονιάς που πραγματοποιήθηκε στην περίφημη ιχθυαγορά Tsukiji της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο Kiyoshi Kimura, ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων Sushi Zanmai, έδωσε για αυτό τον τόνο βάρους 212 κιλών τη μεγαλύτερη προσφορά.   Μάλιστα, αυτή είναι η 6η συνεχή χρονιά που ο Kimura είναι ο μεγαλύτερος πλειοδότης της δημοπρασίας, επίδοση που του έχει χαρίσει το προσωνύμιο «ο βασιλιάς του τόνου». Τα 1,27 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το 2013 είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στο εμπόριο του τόνου.  

 Μέλη οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος έχουν επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό τους για τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι εν λόγω δημοπρασίες και τον κίνδυνο να επισκιάσουν τις τεράστιες απώλειες που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του τόνου Ειρηνικού.

Επιπλέον, έχουν προτείνει την επιβολή ενός διετούς μορατόριουμ στο ψάρεμα για την προστασία του συγκεκριμένου είδους, ο οποίος έχει συρρικνωθεί κατά 97% λόγω δεκαετιών υπεραλιείας. 

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger