Εάν δεν υπάρξει ένας πολιτικός συμβιβασμός στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 και αποτύχει η προσπάθεια να βρεθεί μια λύση πριν ξεκινήσει η μακρά προεκλογική περίοδος στην Ευρώπη….

η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο μέσω τραπεζών…
Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα οπότε θα μπορούσε να φθάσει έως τον Ιούνιο του 2017.
Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου στην ΕΕ (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ίσως Ιταλία) θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εάν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση ο χρόνος για την Ελλάδα κυλάει αντίστροφα.
Με βάση πολύ έγκυρη πηγή «όλοι αναλύουν τα δεδομένα ρευστότητας της Ελλάδος αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν αποτιμήσει την δραματική αύξηση του κινδύνου που θα πλήξει τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Όπως και το 2012, αλλά και το 2015 οι τράπεζες ήταν αφορμή και αιτία να υπάρξουν νέα μνημόνια.
Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα και χαθεί η ευκαιρία στις 20 Μαρτίου του 2017 στο καλύτερο σενάριο η αξιολόγηση θα κλείσει Απρίλιο ή αργότερα.
Σε αυτή την περίπτωση οι καταθέσεις θα πιεστούν σημαντικά, όλο το new money το νέο χρήμα που ήρθε στις τράπεζες περί τα 5 δισεκ. αποσυρθεί και συνολικά θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση στις καταθέσεις..
Ταυτόχρονα θα καταγραφεί δραματική αύξηση των προβληματικών δανείων οδηγώντας τις τράπεζες σε μεγάλες ζημίες το 2017 που σημαίνει κρατικοποίηση λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution αφού το ΤΧΣ θα αυξήσει τα ποσοστά του στις τράπεζες που θα εμφανίσουν ζημίες…
Όμως όλα αυτά ωχριούν εμπρός σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα…
Εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση και αρχίζει να επιδεινώνεται δραματικά η εικόνα των τραπεζών τότε η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μεταβάλλει τα κριτήρια παροχής ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας καθιστώντας πολύ πιο δυσχερή την άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό του ELA…
To σοκ ρευστότητας θα πλήξει τις τράπεζες και γιατί η ΕΚΤ θα αποσύρει το waiver δηλαδή δεν θα είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα και assets ως ενέχυρο στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Όμως το σοκ δεν θα σταματήσει στο ELA και στο waiver η ΕΚΤ θα επιβάλλει σκληρά capital controls ώστε να αποτρέψει την ασφυξία ρευστότητας στις τράπεζες.
Στα capital controls θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η κατακόρυφη μείωσης της ανάληψης μετρητών από τα ATMs και από 840 ευρώ στις 2 εβδομάδες να υποχωρήσει αρχικά στα 420 ευρώ και χαμηλότερα.
Όλα αυτά είναι δραματικό πισωγύρισμα, η Ελλάδα θα έχει αποτύχει.
Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δείξει ελαστικότητα στις ελληνικές τράπεζες εάν η Ελλάδα αποτύχει να κλείσει την αξιολόγηση και είναι 100% βέβαιο ότι θα τιμωρηθεί η Ελλάδα μέσω ενός σοκ σκληρών μέτρων.
Είναι πολύ κρίσιμο, να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα.
Εάν δεν κλείσει θα επανέλθει το 2015 με ακόμη χειρότερο τρόπο»

Πηγή: www.bankingnews.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger