Η Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει φρικτά από την σκληρή και ατέρμονη λιτότητα που της έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι πιστωτές οι οποίοι προσποιούνται ότι τα δυσβάστακτα χρέη της χώρας μπορούν…να καταβληθούν.

Το ΔΝΤ σε έκθεση του για την βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους σημείωσε ότι ακόμη και αν η Ελλάδα κάνει ό, τι της ζητηθεί , η ανάπτυξη της θα είναι πολύ χαμηλή για να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ στο πλαίσιο των δικών του κανόνων δεν θα πρέπει να παράσχει περαιτέρω κεφάλια εκτός εάν μέρος του χρέους διαγραφεί άμεσα .

Ωστόσο, όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω, αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι δανειστές που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης δεν το δεχτούν ποτέ.

Το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΝΤ άρχισε να φωνάζει για την παρωδία με την χρηματοδότηση και τις μελλοντικές ελληνικές διασώσεις.

Το ταμείο αναγνώρισε ότι η τυπική «συνταγή» δεν έχει πολλές πιθανότητες για την Ελλάδα , διότι η χώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της για να πάρει ώθηση των εξαγωγών, και από την συμβατική ανάλυση των δεδομένων καταδείχθηκε ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει σε απελπιστική κατάσταση .

Ο λόγος που η Ελλάδα έχει γίνει μια τόσο σημαντική υπόθεση για το ΔΝΤ είναι ότι η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του ταμείου . Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι δεν συμμετέχει σε προγράμματα διασώσεων πραγματικά προηγμένων οικονομιών.

Θεωρητικά το διεθνές ταμείο ασχολείται με τις αναδυόμενες χώρες που έχουν νομισματικές κρίσεις. Έτσι, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που απαρτίζουν σχεδόν το ήμισυ των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, είναι πολύ δυσαρεστημένες με την ενασχόληση του ΔΝΤ με την Ελλάδα.

Επιπλέον, το ταμείο , μετά την πτώχευση της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν συμμετάσχει σε μια χώρα της οποίας το πρόγραμμα δεν θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του χρέους.

Το κρίσιμο σημείο στην Ελλάδα είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης στις διαδοχικές διασώσεις, έχουν «φτάσει» στα όρια τους .

Δίνοντας στην Ελλάδα κάποια ελάφρυνση του χρέους με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και την παράταση της λήξης του χρέους, δεν θα υπάρξει μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση του πραγματικού βάρους του χρέους.

Από το 2015, το ΔΝΤ, ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να καταστεί αυτό πιο εύχρηστο. Αλλά αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για τις χώρες που δανείζουν την Ελλάδα, με επικεφαλής της Γερμανία.

Σύμφωνα με τους κανόνες του προϋπολογισμού τους, οι μειώσεις επιτοκίου και παράτασης των προθεσμιών λήξης, δεν αναγνωρίζονται ως απώλειες. Αντίθετα, αν μειωθεί κατευθείαν το κεφάλαιο αυτό δεν θα γίνει δεκτό στα κοινοβούλια .

Σύμφωνα με τους κανόνες Μάαστριχτ, τα μέλη θα πρέπει περαιτέρω να αυξήσουν τους φόρους για να χρηματοδοτήσουν την απώλεια, η οποία θα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής.

Η συζήτηση καθιστά σαφές ότι η ομάδα του ΔΝΤ είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσκολλημένη στο δημοσιονομικό πλεόνασμα με στόχους που για την Ελλάδα το διεθνές ταμείο θεωρεί ως μη ρεαλιστικούς , κάτι που ερμηνεύεται ι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Ελλάδα να μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους …( δηλαδή φαλίρισμα).

Ως εκ τούτου μας ετοιμάζουν μια ωραία πτώχευση την οποία θα την περιτυλίξουν , ενδεχομένως δεν είναι σίγουρο, με κάποιο δημοσιονομικό όρο , και στην συνέχεια θα μας γυρίσουν στην δραχμή.

Αυτό είναι κάτι που συνεχώς ακούμε και από ότι φαίνεται θα γίνει πραγματικότητα , το κύριο ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει όταν φαλιρίσει πραγματικά και επίσημα η Ελλάδα και οι Γερμανοί και λοιποί…θελήσουν να τους δώσουμε αυτά που υπέγραψαν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα ;

Τι πρόκειται να πράξουν τότε όλοι αυτοί εναντίον της Ελλάδος;

Πηγή: makeleio.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger