Η υπόγεια πόλη του Derinkuyu. Image Credit: Shutterstock.



Πριν από χιλιάδες χρόνια, για λόγους ασαφείς για τους μελετητές, οι αρχαίοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να ξεφύγουν από την επιφάνεια του πλανήτη μας και να αναζητήσουν καταφύγιο βαθιά μέσα στη Γη.

Με κάποιο τρόπο, οι αρχαίοι πολιτισμοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν απίστευτες υπόγειες πόλεις που διαθέταν πολλά δωμάτια, σπίτια, θρησκευτικά κέντρα, υπόγειες εκμεταλλεύσεις και καταφύγια.

Από τον Μεσαίωνα, ήταν απαραίτητο να οικοδομηθούν σήραγγες για να επιβιώσουν, ακόμα και να ασκηθούν παγανιστικές τελετές. 
Μερικές από αυτές τις πόλεις που είμαστε έτοιμοι να εξερευνήσουμε μάλιστα ήρθαν να ανακηρυχθούν χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς.



Η αρχαία υπόγεια πόλη του Derinkuyu


Το Derinkuyu στην Καππαδοκία της Τουρκίας είναι ίσως η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Επεκτείνεται για περισσότερα από οκτώ επίπεδα τόσο βαθιά και με περισσότερες από 600 εισόδους στην επιφάνεια.

Παρόλο που η ημερομηνία κατασκευής της αρχικής πόλης είναι άγνωστη, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι η υπόγεια πόλη χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ.

Θεωρείται ότι χτίστηκε από τους Φρύγες,  που ήταν Πελασγικοί και λάτρευαν τη «μεγάλη μητέρα θέα», την Κυβέλη.

Οι Φρύγες ανέπτυξαν μια προηγμένη κουλτούρα, διάσημη για τη μουσική και το θρύλο του βασιλιά Μιδά, βασιλιά της Φρυγίας, που μετέτρεπε σε χρυσό ό, τι άγγιζε.

Εκτιμάται ότι το Derinkuyu , με βάση την ικανότητα αποθήκευσης τροφίμων και πόρων, είχε περίπου 10.000 κατοίκους και ότι θα μπορούσαν σε περίπτωση ανάγκης να καταφύγουν εκεί  μέχρι 30.000 άτομα.

Η πόλη είχε ένα δίκτυο επικοινωνίας με το εξωτερικό της πόλης και συνδέεται με την πόλη του Καϊμάκλι.

Το Derinkuyu, με έκταση 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι χτισμένο σε μια μαλακή και εύκολα επεξεργασμένη επιφάνεια. Το έδαφος αποτελείται από ομαλή ηφαιστειακή πέτρα, που έχει φτιαχεί με λάσπη και τέφρα από ηφαιστειακές εκρήξεις.



Η υπόγεια πόλη Naours

Η υπόγεια πόλη Naours

Αυτός ο αρχαίος οικισμός βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, όπου οι αρχαίοι πολιτισμοί κατασκευάζαν δύο μίλια σήραγγες, με πάνω από 300 υπόγειους χώρους, κρυμμένους σε απόσταση περίπου 100 ποδιών κάτω από την επιφάνεια. Πιστεύεται ότι η Ναούρς χτίστηκε για πρώτη φορά ως ρωμαϊκό λατομείο τον 3ο αιώνα μ.Χ. και,  αργότερα επεκτάθηκε σε μια πλήρως λειτουργική υπόγεια πόλη,  αφού οι ντόπιοι κάτοικοι το χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια των πολέμων και των επιδρομών του Μεσαίωνα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στην κορυφή της, η υπόγεια πόλη Naours παρείχε καταφύγιο για περισσότερους από 3.000 κατοίκους και περιλάμβανε τα δικά της παρεκκλήσια, στάβλους, πηγάδια και αρτοποιεία.


Η υπόγεια πόλη του Καϊμάκλη

Η υπόγεια πόλη του Καϊμάκλη. Image Credit: Shutterstock.


Το Kaymaklı είναι μια από τις πολλές υπόγειες πόλεις (Derinkuyu, Mazi και Özkonak) που βρίσκονται στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας.

Θεωρείται ότι πιθανώς χτίστηκε μεταξύ του πέμπτου και του δέκατου αιώνα.


Η κύρια λειτουργία της ήταν η στέγαση των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση εισβολής.

Η στρατηγική του θέση στο κέντρο της περιοχής της Καππαδοκίας (20 χιλιόμετρα νότια του Nevşehir), την καθιστά ένα καταφύγιο εύκολα προσβάσιμο από τους κατοίκους.

Η αρχαία πόλη έχει μόνο μία είσοδο, που  εκτείνεται στα 2,5 χλμ. 

Στο εσωτερικό υπάρχουν χώροι αποθήκευσης τροφίμων, στάβλοι, δεξαμενές, κελάρια, κουζίνες, εκκλησίες και ακόμη έχει τάφους σε ένα λαβύρινθο σηράγγων και σκαλοπατιών.

Στις κουζίνες εκτιμάται ότι οι τοίχοι και η οροφή είναι εμποτισμένοι με αιθάλη. Στις εκκλησίες υπάρχουν υπολείμματα από τις βυζαντινές τοιχογραφίες που τις κοσμούσαν.

Όπως και πολλές άλλες αρχαίες υπόγειες πόλεις στην περιοχή, αυτή η πόλη έχει επίσης αρκετούς αεραγωγούς.

Η είσοδος προστατεύεται από μια δισκοειδής πέτρα που τοποθετήθηκε για να εμποδίσει εντελώς το πέρασμα των εχθρών , και αυτό μπορούσε μόνο να μετακινηθεί από μέσα.



Ένας δεύτερος δίσκος προστατεύει την πόλη, λίγα μέτρα πιο πέρα ​​από τη σήραγγα εισόδου, που αποτελεί την  "διπλή ασφάλιση" σε περίπτωση που θα καταρρεύσει η πρώτη είσοδος.

Υπάρχει υπόγεια σήραγγα προς την γειτονική υπόγεια πόλη Derinkuyu (9 χλμ. Νότια), αν και η σήραγγα δεν έχει ανασκαφεί πλήρως.



Επιμέλεια  συντακτική ομάδα Ιωκή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger