Δοσοληψίες με τους τζιχαντισές για να αφήσουν ανέγκιχτο εργοστάσιό της

Σοβαρές κατηγορίες για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στη Συρία, αλλά και χρηματοδότηση προς τους τζιχαντιστές του ISIS, αντιμετωπίζει η γαλλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η θυγατρική του κολοσσού στη Συρία, η Lafarge Cement Syria (LCS), προσέφερε στην τρομοκρατική οργάνωση εκατομμύρια, μέσω μεσαζόντων, ενώ δεν δίστασε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών της στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά Ανθρωπότητας, επισημαίνει η γαλλική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sherpa, μία από τους ενάγοντες στην υπόθεση. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Guardian, τρεις δικαστές στη Γαλλία ζητούν από τον κολοσσό της τσιμεντοβιομηχανίας να πληρώσει "κατάθεση ασφαλείας" 30 εκατομμυρίων ευρώ έως και την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οκτώ πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Lafarge, η πολυεθνική έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ στο Isis για να αφήσει ανέγκιχτο το εργοστάσιο στη Jalabiya, στα κεντρικά της Συρίας, την ώρα που άλλες εταιρείες ανέστελναν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, λόγω του εμφυλίου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, στο ανατολικό τμήμα της Επαρχίας Χομς, καθώς και ανατολικά της πολύπαθης Παλμύρας, αποτέλεσε πεδίο μερικών από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και του ISIS, το οποίο κατέλαβε την περιοχή το 2015.

Ερευνητές στην υπόθεση επισημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά εξασφάλιζαν την ελέυθερη μετακίνηση εργαζομένων και υλικού μέσα στην εμπόλεμη ζώνη, ενώ μέρος της... "φορολογίας" δόθηκε από τη Lafarge για την αγορά πετρελαίου και πρώτων υλών από προμηθευτές που σχετίζονταν με το ISIS. Στην ίδια δε τη τζιχαντιστική οργάνωση πωλήθηκε και τσιμέντο, σύμφωνα με βάσιμες υποψίες των ερευνητών.

Η ίδια η πολυεθνική αναγνώρισε με δήλωσή της ότι "η εποπτεία της θυγατρικής της Συρίας δεν της επέτρεψε να εντοπίσει τις παραλείψεις που προέκυψαν από την άνευ προηγουμένου παραβίαση των εσωτερικών κανόνων και κανονισμών από άτομα που έχουν εγκαταλείψει την ομάδα". Όμως, όπως προστίθεται, οι ποινικές κατηγορίες "δεν αντανακλούν τις ευθύνες της Lafarge" για το τι συνέβη.

Παρελθόν σε εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας για τις πολυεθνικές

Αρκετοί κολοσσοί παγκοσμίως πάντως έχουν έρθει κατά καιρούς αντιμέτωποι με κατηγορίες για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Guardian, δώδεκα Νιγηριανοί οδήγησαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell, με κατηγορίες για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο δέλτα του Νίγηρα τη δεκαετία του 1990. Όμως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την υπόθεση το 2013.

Το 2007, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν είχε τη νομική εξουσία να αποφασίσει εάν ο κρατικός σιδηροδρομικός metaφορέας SNCF μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για την απέλαση των Εβραίων κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

πηγή: alfavita.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger