Συλλήψεις και διώξεις κατά όσων αντιδρούν στην εκχώρηση της Μακεδονίας αλλά και γενικά σε όλες τις μελλοντικές υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας άλλες εποχές.. όταν δρούσε στην χώρα η κομμουνιστική οργάνωση ΟΠΛΑ.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας στη σκιά της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη και των κυβερνητικών καταγγελιών για σχέδιο αποστασίας,  μετά από λεπτομερή συζήτηση για όλα τα πρόσωπα, η αγωνία για την σταθερότητα της κυβέρνησης φάνηκε να απομακρύνεται καθώς εκτιμήθηκε ότι  παρά την εντονη πίεση για το Μακεδονικό δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ανεξαρτητοποίηση.

Ωστόσο υπήρξε η εκτίμηση ότι το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειές του με «μεταγραφή» από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Το σημείο όμως που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι οι αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες που ξεφεύγουν από τα όρια της πολιτικής εκδήλωσης ή της διαμαρτυρίας και εξελίσσονται σε απειλές και προπηλακισμούς, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά στελέχη προβληματίζονται από την πίεση που καταγράφεται στο τοπικό τους ακροατήριο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές επιλογές εκπροσώπησης του κόμματος σε εκδηλώσεις, όπως συνέβη και για τη σημερινή εκδήλωση στις Σέρρες, στην οποία κατέληξε να πάει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και μάλιστα προπηλακίστηκε

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού των βουλευτών  που πιέζονται περισσότερο, αποφασίστηκε να μην περνά τίποτε απαρατήρητο από τις απειλές που διατυπώνονται εναντίον υπουργών και βουλευτών και όλα να αποστέλλονται στη Δικαιοσύνη ή να καταγγέλλονται. Την αρχή έκανε χτες ο υπουργός εξωτερικών Ν.Κοτζιάς που μίλησε για εκατοντάδες απειλητικές επιστολές που έχει δεχτεί.

Φυσικά το τι ορίζεται ως απειλή είναι μια άλλη ιστορία. Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου σε όσους αντιδρούν.

Η Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Π.Λ.Α.) ήταν μια ένοπλη κομμουνιστική οργάνωση, με καθήκοντα ασφαλείας, συλλογής πληροφοριών και εκτέλεσης ειδικών αποστολών, που έδρασε στις πόλεις της Ελλάδας από το 1943 μέχρι το 1947, ήτοι στην Κατοχή, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς δημιουργήθηκε η ΟΠΛΑ, αλλά η δράση της ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 1943. Την άνοιξη του 1944, όταν το ΕΑΜ συγκρότησε την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) με αξιώσεις κυβερνητικής εξουσίας, η οργάνωση επίσημα διαλύθηκε και ενσωματώθηκε στην Εθνική Πολιτοφυλακή, που ήταν το ένοπλο σώμα ασφαλείας της ΠΕΕΑ, αλλά η ονομασία «ΟΠΛΑ» συνέχισε να χρησιμοποιείται ευρέως.



Το 1947, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, η ηγεσία του ΚΚΕ δημιούργησε στη θέση της την Λαϊκή Πολιτοφυλακή.

πηγη: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger