Η Gazprom έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τις αγορές πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) μέσω της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Χθες στη Μόσχα ο υπουργός Βιομηχανίας και Επενδύσεων της Αιγύπτου Mounir Fakhry Abdel Nour δήλωσε ότι η Αίγυπτος εξετάζει τη δυνατότητα αγοράς της ΥΦΑ από τη Ρωσία.

Ο συμπρόεδρος της Ρωσοαιγυπτιακής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία, υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Νικολάι Φιόντοροφ εξήγησε ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για έργα της Gazprom που σχετίζονται με ΥΦΑ. Η ίδια η Gazprom δεν συμμετείχε σ’αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι έτοιμη να αρχίσει να διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρίας. Υπενθύμισε, επίσης ότι την Τρίτη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε με τον πρέσβη του Κουβέιτ στη Ρωσία Abdulaziz al Advani και συζήτησε τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κουβέιτ. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον, είπε. Ο λόγος για τις προμήθειες από το σταθμό «Βλαδιβοστόκ ΥΦΑ». Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο έργου του Κουβέιτ, ενώ στην Αίγυπτο είναι ευκολότερο να παραδωθεί φυσικό αέριο από το εργοστάσιο «Βαλτικό ΥΦΑ» (περιφέρεια Λένινγκραντ), είπε η πηγή του «Vedomosti»

Χάρη στους νέους αγοραστές η Gazprom μπορεί να επεκτείνει την αγορά, αλλά και να προώθησει τους παλαιούς εταίρους της, πιστεύει ο αναλυτής Βαλέρι Νέστεριφ. Η ζήτηση στο Κουβέιτ και στην Αίγυπτο για το εισαγόμενο φυσικό αέριο δεν θα είναι μεγάλη, αλλά συμφωνα με τον σχεδιασμόGazprom, αν είναι να λάβουν το 15% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και να κερδίσουν το καθεστώς της παγκόσμιας εταιρίας, τέτοια προσέγγιση είναι δικαιολογημένη, πιστεύει ο Νέστεροφ.

«Έμφαση σε νέες αγορές»ακόμη ένα μήνυμα που απευθύνεται στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. δηλώνει την επιθυμία της να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, περιμένοντας βοήθεια από τις ΗΠΑ. «Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε την εξαγωγή του φυσικού αερίου στις ποσότητες που χρησιμοποιεί κάθε μέρα η Ευρώπη» είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Υπό αυτό το πρίσμα και με αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικό να δείξει η Gazprom ότι έχει και άλλους αγοραστές φυσικού αερίου, όχι μόνο την Ευρώπη, συνοψίζει ο Νέστεροφ.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger