Το 2015 θα αρχίσει να λειτουργεί η Τράπεζα Ανάπτυξης με δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών της ομάδας BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Οπως δήλωσε ο επίτιμος πρέσβης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο G8Βαντίμ Λουκόφ σε συνέδριο για τους νέους ηγέτες των BRICS που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο MGIMO (Moscow State Institute of International Relations – Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας), το συνολικό κεφάλαιο φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η περαιτέρω και ουσιαστική συνεργασία σφραγίζεται με τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης και της δεξαμενής συναλλαγματικών αποθεμάτων. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο το σχέδιο του καταστατικού χάρτη και ήδη προχωρά η διακυβερνητική συμφωνία που θα ολοκληρώσει το εγχείρημα».
Σύμφωνα με το ρώσο διπλωμάτη οι χώρες της BRICS έχουν συμφωνήσει στο συνολικό ποσό των 100 δισ. δολ. η καθεμία. «Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την κατανομή του αρχικού ποσού των 50 δισ. δολ. μεταξύ των εταίρων αλλά και για την τοποθεσία της έδρας της Τράπεζας Ανάπτυξης. Ολες οι χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη “φιλοξενία” της έδρας της Τράπεζας στον τόπο τους» .
Στον αντίποδα του ΔΝΤ
Η δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάθε έκτακτη βοήθειαπου μπορεί να χορηγηθεί σε ένα μέλος BRICS – ειδικά στις περιπτώσεις όπου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υπερβαίνει ένα ορισμένο κατώτατο όριο, τόνισε ο Λουκόφ. «Μέχρι σήμερα παραδοσιακά το ρόλο αυτόν τον είχε αποκλειστικά το ΔΝΤ, με τις ολέθριες συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε. Σήμερα τα αποθέματα του ΔΝΤ έχουν στερέψει και όλοι οι πόροι διατίθενται στην διάσωση του ευρώ. Με δεδομένο πως η ηγεσία του ΔΝΤ περνά πάγια σε “δυτικά χέρια”, είναι καλό να προνοήσουμε και να φροντίσουμε τις δικές μας ανάγκες».

http://rbth.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger