Νέους ορίζοντες στον τομέα της νανοτεχνολογίας θα ανοίξει το πρώτο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επιστημονικό και τεχνολογικό πολυγεγονός νανοεπιστημών και νανοτεχνολογιών “Nanotexnology 2014″, το οποίο διοργανώνει για εντέκατη χρονιά το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Η επιστημονική συνάντηση θα γίνει φέτος από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. 
Το “Nanotexnology” έχει εξελιχθεί πλέον σε θεσμό και διερευνώνται οι ευκαιρίες στους αναδυόμενους τομείς της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, διευθυντή του LTFN, Στέργιου Λογοθετίδη το “Nanotexnology” περιλαμβάνει μία ισχυρή κοινότητα, η οποία αναμένεται φέτος να συγκεντρώσει περίπου 11.000 άτομα από 60 χώρες, για να προωθήσουν την έρευνα, τις βιομηχανικές συνεργασίες και τη μετάδοση της τεχνολογίας μέσω της δικτύωσης και των συναντήσεων.
 ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το “Nanotexnology” περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους εκδηλώσεις. Οι τρεις πρώτες περιλαμβάνουν το 8ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική και θα γίνουν στο διάστημα από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου. 
Στόχος τους είναι η εκπαίδευση νέων ερευνητών, αποφοίτων ΑΕΙ και στελεχών ερευνητικών και παραγωγικών φορέων. Τα μαθήματα θα γίνονται με τη μορφή διαλέξεων, οι οποίες θα αναθεωρούν τις τρέχουσες τάσεις και γνώσεις στους συγκεκριμένους τομείς. Η τελευταία εκδήλωση αφορά την 4η Διεθνή Έκθεση για τις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, η οποία θα γίνει από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου με τη συμμετοχή εκθετών από όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν ολόκληρο το φάσμα των τεχνολογιών αιχμής, οι οποίες βασίζονται στις νανοτεχνολογίες, καθώς και νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. 
Την ίδια ημέρα αρχίζει και το 7ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Το συμπόσιο θεωρείται από τους επιστήμονες ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του κλάδου διεθνώς και προωθεί μεταξύ άλλων την επιστημονική έρευνα σε νανοϋλικά, συσκευές και εφαρμογές. Ακόμη το “Nanotexnology” περιλαμβάνει το 11ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου. 
Πρόκειται να εστιάσει στις τελευταίες εξελίξεις των νανοεπιστημών και νανοτεχνολογιών και να προωθήσει επιστημονικές συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους για τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στους συγκεκριμένους τομείς. 
Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο θα διεξαχθούν διάφορα συνέδρια (workshops), εκδηλώσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τα οποία θα αφορούν μεταξύ άλλων τα φωτοβολταϊκά, τα βιοηλεκτρονικά, το γραφένιο, τις τεχνολογίες με λέιζερ, τη νανοϊατρική, την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματικότητα, τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα στον τομέα των νανοτεχνολογιών και την καθαρή ενέργεια. ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, καθώς η νανοτεχνολογία καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία, το συγκεκριμένο πολυγεγονός θα βοηθήσει σημαντικά την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. “
Πρέπει να μετατρέψουμε τη γνώση σε προϊόν και να το κάνουμε οικονομικό πλούτο”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης, στο Nanotexnology 2014 θα δώσουν το “παρών” συνολικά 600 ομιλητές από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 100 είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στους συγκεκριμένους τομείς. (makthes) 

www.pygmi.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger