Μοιάζει με την κεντρική ιδέα σεναρίου ταινίας… τρόμου, αλλά σε δύο χρόνια θα συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο νευροχειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο, ο οποίος αποκάλυψε το πιο τολμηρό ίσως σχέδιο στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης.

Ο διάσημος στη χώρα του Ιταλός χειρουργός υποστήριξε ότι το 2017 θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού, ήτοι στην πρώτη επικόλληση κεφαλιού σε ακέφαλο (νεκρό δηλαδή, αλλά υγιές) σώμα κάποιου δωρητή!
Η κεφαλοσωματική αναστόμωση, όπως αποκαλεί τη μέθοδό του – την οποία ανέλυσε σε άρθρο του στο «Surgical Neurology International», θα πραγματοποιηθεί ώστε να παραταθεί η ζωή ανθρώπων που υποφέρουν από εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού και μυϊκού συστήματος, ή πάσχουν από προχωρημένες μορφές καρκίνου. Ο πιο διάσημος ίσως απ’ αυτούς που θα είχαν όφελος από μια τέτοια επέμβαση είναι ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ.

Ο μεγάλος σκόπελος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πως θα συνδεθεί ο νωτιαίος μυελός του δότη και του δέκτη ούτως ώστε οι ασθενείς να μην απομείνουν τετραπληγικοί.
Όπως εξηγεί, το κεφάλι του δέκτη και το σώμα του δότη θα καταψυχθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας, για να παραταθεί ο χρόνος επιβίωσης των κυττάρων δίχως οξυγόνο.
Οι ιστοί του αυχένα θα διαχωριστούν και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία θα ενωθούν με μικροσκοπικούς σωλήνες.
Στη συνέχεια, θα κοπεί ο νωτιαίος μυελός και το κεφάλι του δέκτη θα μεταφερθεί στο σώμα του δότη. Οι άκρες του νωτιαίου μυελού θα ενωθούν μεταξύ τους με μία χημική ουσία που λέγεται πολυαιθυλενική γλυκόλη και ενθαρρύνει την ανάμιξη του λίπους μέσα στις κυτταρικές μεμβράνες.
Ακολούθως, ο δέκτης θα μπει σε τεχνητό κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μην κινηθεί όσο καιρό θα χρειαστούν για να επουλωθούν τα χειρουργικά τραύματα.
Ο δρ Καναβέρο γράφει ότι πιστεύει πως ο ασθενής θα μπορεί να κινείται και να νιώθει το πρόσωπό του όταν ξυπνήσει, ενώ θα μιλάει με την ίδια φωνή και θα μπορεί να περπατήσει μέσα σε ένα χρόνο.


Πολλοί συνάδελφοί του βλέπουν με μεγάλη δυσπιστία την πρόταση του, όμως ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος ότι θα τη θέσει σε εφαρμογή. «Αν η κοινωνία δεν θέλει κάτι τέτοιο, δεν θα το κάνω. Αλλά, αν οι άνθρωποι δεν το θέλουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει κάπου αλλού. Προσπαθώ να το κάνω με τον σωστό τρόπο, αλλά προτού πας στο φεγγάρι, θέλεις να σιγουρευτείς ότι οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν».
Ο Ιταλός γιατρός πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της ολικής μεταμόσχευσης σώματος το 2013, ενώ θα παρουσιάσει την εργασία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογικών & Ορθοπεδικών Χειρουργών (AANOS), που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στο Μέριλαντ.
Ένα σχετικό πείραμα είχε αποτολμηθεί από τον Ρόμπερτ Γουάιτ το 1970, στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ των ΗΠΑ. Είχε επιχειρηθεί η μεταμόσχευση του κεφαλιού ενός πιθήκου στο σώμα ενός άλλου, όμως η προσπάθεια έμεινε ημιτελής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του νωτιαίου μυελού, με συνέπεια το άτυχο πειραματόζωο να μην μπορεί να κινήσει το σώμα του. Σε εννέα ημέρες το ζώο πέθανε, καθώς το κεφάλι απορρίφθηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Πέρυσι, εξάλλου, ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν της Κίνας άρχισαν παρόμοια πειράματα με ποντίκια, με την ελπίδα, όπως είπαν, να τελειοποιήσουν τη διαδικασία «για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους».
Οι περισσότεροι νευροεπιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες, προς το παρόν τουλάχιστον, για να γίνει επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλιού ή ολόκληρου σώματος. Το κυριότερο εμπόδιο είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη πως να συνδέσει σωστά τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης με το κεφάλι, ώστε να λειτουργούν κανονικά.
Ο Αμερικανός νευροχειρουργός Χάρι Γκόλντσμιθ, υπεύθυνος για μία από τις λίγες επεμβάσεις που επέτρεψαν σε έναν ασθενή με κάκωση νωτιαίου μυελού να περπατήσει, χαρακτήρισε… μάταιο τον κόπο του Καναβέρο («δεν πιστεύω ότι θα συμβεί ποτέ»). Αντίθετα ο Γουίλιαμ Μάθιους, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και Ορθοπαιδικών Χειρουργών, τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις έρευνες, προσθέτοντας όμως ότι διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμά του.
Όπως και να ‘χει ο γιατρός από το Τορίνο θεωρεί ότι οι δυνατότητες για μια τέτοια επέμβαση υπάρχουν και προτίθεται να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα που θα εργαστεί πάνω στο άκρως φιλόδοξο σχέδιο. Υπάρχει βέβαια και μια… λεπτομέρεια που ακόμα και τώρα να ήταν εφικτή η κεφαλοσωματική αναστόμωση, θα την καθιστούσε απαγορευτική για τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων. Το κόστος της θα ανέρχεται στα 10,2 εκατ. ευρώ…


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger