Νewsweek: «Οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική άσκηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε επίθεση στην Βαλτική »
Οι όλο και περισσότερο συχνές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, κοντά στις χώρες της Βαλτικής , θα μπορούσαν  να είναι μέρος μιας στρατηγικής, η οποία θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια , στην περίπτωση ρωσικής  στρατιωτικής επίθεσης στις βαλτικές χώρες, αναφέρει ο στρατιωτικός  εμπειρογνωμόνων Martin Hurt, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς  Αμυντικού Κέντρο της Εσθονίας, γράφει το  γνωστό περιοδικό newsweek.com

Τα υπουργεία άμυνας της Λιθουανίας και της Εσθονίας, έχουν κρούσει  επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα, ειδικά μετά την περίπτωση της Κριμαίας, με την απροειδοποίητη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση  .

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία  οι ένοπλες δυνάμεις της, δεν θα σταματήσουν την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, ο Χαρτ, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν για το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, καθώς και για τις ένοπλες δυνάμεις τόσο στην Εσθονία όσο και στην Σουηδία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

« Οι ρωσικές αρχές θέλουν να αυξήσουν την ετοιμότητα των δυνάμεων τους, αποκοιμίζοντας  παράλληλα  τα ευρωπαϊκά έθνη, και εθίζοντας τα στο ρωσικό πρότυπο των συνεχών στρατιωτικών ασκήσεων», καταλήγει ο Hurt.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια χαλαρή στάση της Ευρώπης σχετικά με την αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», ειδικά για τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα για την Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία.

«Ένα ρεαλιστικό σενάριο κατά της Βαλτικής θα είναι μια « φυσιολογική Ρωσική άσκηση», η  οποία θα μετατραπεί ξαφνικά και χωρίς καμία  προειδοποίηση  σε μια ταχύτατη επίθεση σε μία ή περισσότερες από τις πρωτεύουσες των κρατών της Βαλτικής». Μια τέτοια επίθεση θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από ό, τι το υβριδικό σενάριο που είδαμε στην Κριμαία», πρόσθεσε ο Hurt.

«Μια αποφασιστική κίνηση από τον Πούτιν, θα πιάσει στον ύπνο τους ασθενείς ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι  δεν θα αντιδράσουν γρήγορα θέλοντας « την αποφυγή της κλιμάκωσης », αυτό είναι ένα πολύ  πιθανό σενάριο, προσθέτει ο .ίδιος εμπειρογνώμονας , τονίζοντας ότι «η υψηλότερη ετοιμότητα των δυνάμεων  του ΝΑΤΟ , είναι το καλύτερο αντίδοτο για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα τρία κράτη της Βαλτικής ήταν μεταξύ εκείνων που διατηρούσαν το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, για τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2014, 40 ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν εντοπιστεί κοντά στα ύδατα της Λετονίας, σε σύγκριση με ένα μόνο το 2010.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή αναγκάστηκαν να εκτελέσουν περισσότερες από 180 εναέριες αναχαιτίσεις ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, κοντά στην Λετονία από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ στην γειτονική Λιθουανία πραγματοποιήθηκαν 132 αναχαιτίσεις, από μόλις τέσσερις το 2010.

Ο πόλεμος της Βαλτικής μόλις έχει ξεκινήσει…

pentapostagma.gr




Δημοσίευση σχολίου

Blogger