του Χάρη Φλουδόπουλου
Η ελληνική πρόταση για την αύξηση στο ΦΠΑ προβλέπει έσοδα κάτω από το 1 δισ. την ίδια στιγμή που οι δανειστές ζητούν μέσω του φόρου να εισπραχθούν 1,8 δισ. ευρώ. Πώς θα καλυφθεί αυτή η διαφορά; Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απόστασης, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, καλύπτεται από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στο ρεύμα. Πρόκειται για μια σίγουρη συνταγή, η οποία δοκιμάστηκε στο παρελθόν και εκτιμάται ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να φέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Με βάση τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για το 2014, προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 570 εκατ. ευρώ, που θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος ως πρόσθετο φορολογικό χαράτσι. Συγκεκριμένα, ενώ με ΦΠΑ 13% το Δημόσιο είχε έσοδα της τάξης των 730 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή στο 23% τα έσοδα θα εκτινάσσονταν στο 1,3 δισ.
Το πρόβλημα βεβαίως στην περίπτωση των λογαριασμών ρεύματος είναι ότι, όπως συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ, η περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους του ρεύματος αποτελεί συνταγή καταστροφής. Ήδη, η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ βρίσκεται στο ναδίρ, εξαιτίας της κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ η εταιρεία ακόμη δεν έχει καταφέρει να μαζέψει τα ανοίγματα που δημιουργήθηκαν με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από το περίφημο χαράτσι στα ακίνητα. Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί η διοίκηση της ΔΕΗ, μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα δειλά δείγματα σταθεροποίησης στο μέτωπο των ανεξόφλητων, που στο αποκορύφωμά τους είχαν ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ επιχειρεί να κινηθεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της μείωσης του κόστους του ρεύματος και την αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλομένων, στόχοι που εκ των πραγμάτων υπονομεύονται από μια αύξηση στο ΦΠΑ.
Το πρόβλημα για την ΔΕΗ εντοπίζεται στο ότι ακριβώς ο λογαριασμός του ρεύματος έχει μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, την ίδια στιγμή που η κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επισφαλειών. Έτσι, οποιαδήποτε αύξηση του κόστους στα ήδη φουσκωμένα τιμολόγια εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την εύθραυστη ισορροπία σε όλη την αλυσίδα της ενέργειας, βασικός κορμός και τροφοδότης της οποίας είναι η ΔΕΗ.
Αλλά και εκτός ΔΕΗ το πρόβλημα από μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, με δεδομένο ότι ο ηλεκτρισμός χρησιμοποιείται για την παραγωγή των περισσότερων αγαθών αλλά και σε υπηρεσίες, θα επιβάρυνε σημαντικά τα τελικά κόστη. Αν και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ή τις βιομηχανίες ο ΦΠΑ δεν αποτελεί κόστος, αφού συμψηφίζεται, συνολικά στην οικονομία, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, θα αύξανε τα κόστη των τελικών προϊόντων. Αυτό για την εσωτερική αγορά μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, ενώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές. Ειδικά για το ρεύμα, αναπτυξιακό μέτρο θα ήταν η μείωση και όχι η αύξηση του ΦΠΑ, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς.
Πόσο θα πληρώσουμε;
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 6ης Ιουνίου
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook