Του  Gustave Rey

Επιπλέον φόρους κρύβει η ελληνική αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να καλυφθεί το κενό των 800 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του Mega, Γιώργος Παππούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 800 εκατομμυρίων ευρώ και να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία προτείνει:

Για τον ΦΠΑ χαμηλό συντελεστή 6%- από 6,5% σήμερα- όπου θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Ο μεσαίος συντελεστής θα παραμείνει τελικά στο 13% και θα υπάγονται μόνο τα φρέσκα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία που σήμερα επιβαρύνονται με 6,5% και η εστίαση. 

Στο 23% μετατάσσονται όλα τα επεξεργασμένα- συσκευασμένα τρόφιμα , που σήμερα υπάγονται στο 13% κι αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις για το 28% των ειδών διατροφής. Όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες μένουν στα ίδια, αν και δεν είναι ευκαταφρόνητο το βάρος που προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των συγκοινωνιών ή στα κόμιστρα των ταξί. Όσον αφορά στους μειωμένους συντελεστές για το Αιγαίο, θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση και πλέον αναζητούνται οι τρόποι για την επιστροφή φόρου στους μόνιμους κατοίκους.

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ

Βαρύ και ασήκωτο -και για για την κυβέρνηση- θα είναι και το φορτίο του ΕΝΦΙΑ, αφού όχι μόνο θα μείνει και φέτος αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν 2,650 δισ ευρώ. Ακόμα κι αν τελικά οι νέες Τιμές Ζώνης εφαρμοστούν από φέτος, θα γίνουν προσαρμογές στις κλίμακες και στους συντελεστές του βασικού φόρου, όπως επίσης στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου, έτσι ώστε το... κουτάκι του Προϋπολογισμού να γράψει τα ίδια έσοδα με το 2014.

Η έκτακτη εισφορά θα συνεχίσει να υπολογίζεται για εισοδήματα από 12.001 ως 20.000 ευρώ με 0,7% κι από 20.001 ως 30.000 ευρώ με 1,4%. Από εκεί και πάνω, οι συντελεστές αυξάνονται. Από 30.001 ως 50.000 ευρώ πάει από το 1,4% στο 2%, από 50.001 ως 100.000 ευρώ πάει από το 2,1% στο 4%, από 100.001 ως 500.000 ευρώ πάει από το 2,8% στο 6%, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπαίνει νέος συντελεστής 8%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ και συντελεστές 5%- 10%.

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά με  «ομπρέλα» στα θεμελιωμένα δικαιώματα, βαρέα, μητέρες ανηλίκων. Επιπλέον, θα προβλεφθεί πρόσθετη ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις, ενώ επιμένει στην πλήρη προστασία του ΕΚΑΣ..

Κλειδί χαρακτηρίζονται οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα. Παρεμβάσεις αναμένονται να γίνουν σε συμβολαιογράφους, τουριστικά λεωφορεία, διάθεση τροφίμων και μη συνταγογραφούμεντα φάρμακα. 

Τι ζητάνε οι δανειστές

Οι δανειστές όμως δεν ζητάνε μόνο αυτά. Απαιτούν αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, να μπει πιο χαμηλά από τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων και να καταργηθεί το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger