Εικόνα άτακτης φυγής των επενδυτων δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια με ανεξέλεγκτη υποχώρηση των κεφαλαιαγορων στέλνοντας «κόκκινα» μηνύματα για τη νέα ημέρα διθνώς.

Η ανησυχία για πιστωτική ασφυξία a la Lehman Brithers με αιχμή το μέτωπο των εμπορευμάτων στη σκιά της επιβράδυνση στην Κίνα και του σκανδάλου της Volkswagen που παρασύρει όμως ολόκληρο το γκρουπ (Audi, SEAT, Skoda, Porshe κλπ) καθώς και άλλες γερμανικές φίρμες όπως η BMW και η Opel που πιάστηκαν να κάνουν το ιδιο κόλπο, δείχνει ότι βρισκόμαστε στα προεόρτια μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αλλωστε μόλις πριν δύο μήνες το κινεζικό χρηματιστήριο κατέρρευσε. Και όταν μιλάμε για Κίνα καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονονίας) κατέρρευσε και χιλιάδες εταιρείες βγήκαν εκτός διαπραγμάτευσης.

Στο σύνολο της αγοράς, τις μεγαλύτερες απώλειες δέχτηκαν οι μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές μετά τη βουτιά άνω του 29% που δέχτηκε η Glencore στο Λονδίνο χτες. Οι μετοχές της εταιρείας που είναι εισηγμένες και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούν 26,71%. Η Noble Group στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης δέχτηκε πιέσεις έως και 14,6%, υποχωρώντας σε χαμηλό 8 ετών.

Με πτώση πάνω από 4% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, σε ένα κλίμα κατάρρευσης των αγορών, στις οποίες επικράτησε εκ νέου ανησυχία για τις αδυναμίες στο ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ηδη το ιαπωνικό χρηματιστήριο έχει χάσει όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή της χρονιάς.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger