Η αμερικανική εταιρεία προχωρά σε αναδιάρθρωση, «σπάζοντας» σε δύο κομμάτια – Έχουν προηγηθεί 55.000 απολύσεις από προηγούμενη αναδιάρθρωση - Στόχος η εξοικονόμηση 2,7 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Την απόλυση επιπλέον 25-30.000 υπαλλήλων της ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Hewlett-Packard, στο πλαίσιο της νέας αναδιάρθρωσης που αποφάσισε το διοικητικό της συμβούλιο. Το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί στο 10% του εργατικού της δυναμικού.

Είχε προηγηθεί η απόλυση 55.000 εργαζομένων στο πλαίσιο μιας προηγούμενης αναδιάρθρωσης, που είχε εξαγγελθεί το 2012. Στο τέλος του 2014, η ΗΡ είχε συνολικά περίπου 300.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι νέες περικοπές θα έχουν διεθνή εμβέλεια, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αναλυτές μάλιστα θεωρούν πιθανό να υπάρξουν και νέες απολύσεις εντός του 2016.

Η ΗΡ θα χωριστεί σε δύο επιμέρους -εισηγμένες στο χρηματιστήριο- εταιρείες: η μία (Hewlett Packard Inc) θα εστιασθεί στους προσωπικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές, ενώ η άλλη (Hewlett Packard Enteprise), που θα αποκοπεί από τον εταιρικό κορμό, θα ασχοληθεί με το λογισμικό και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (υπολογιστικό «νέφος», αποθήκευση δεδομένων, δικτύωση κ.α.).

Η εταιρική αναδιάρθρωση, που συνεπάγεται τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών έως 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ώστε η ΗΡ να γίνει πιο ανταγωνιστική, όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μεγκ Ουίτμαν. Η ΗΡ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών (PCs) στον κόσμο, αλλά η πτωτική ζήτηση στις παραδοσιακές αγορές της την εξωθεί να αναζητήσει νέες πηγές κερδοφορίας. Ο διαχωρισμός θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου φέτος.

 Η εταιρεία ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1930 από τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μπιλ Χιούλετ και Ντέιβ Πάκαρντ. Αρκετοί τη θεωρούν την «κοιτίδα» της κατοπινής Σίλικον Βάλεϊ.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger