Σκηνές από θρίλερ διαδραματίστηκαν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα, με πράκτορες μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να βγαίνουν στους δρόμους της πόλης με αποστολή τον εντοπισμό προσώπων, κυρίως μετανάστες αραβικής καταγωγής για τα οποία είχαν πληροφορίες ότι πιθανόν σχετίζονται με μέλη του Ισλαμικού Κράτους και ενδεχομένως να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας τους.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πρόκειται για μια απίστευτη υπόθεση που πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης, που καλείται τώρα να αποφανθεί αν θα επιτρέψει ή όχι την έκδοση στις ΗΠΑ ενός άνδρα αραβικής καταγωγής που συνελήφθη κατά την επιχείρηση αυτή, κατηγορούμενος από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για εγκληματικές ενέργειες, τις οποίες όμως τέλεσε σε ελληνικό έδαφος.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο των αμερικανικών δικαστικών αρχών, Αμερικανοί πράκτορες, στο πλαίσιο ενεργειών των ΗΠΑ για την ασφάλεια από το Ισλαμικό Κράτος, έφτασαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον αραβικής καταγωγής Η.Κ., ο οποίος θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το έγγραφο-ομολογία των Αμερικανών για την επιχείρηση των μυστικών τους υπηρεσιών στην Αθήνα, η συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών λαμβάνει χώρα στις 29 Μαΐου. Ο μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ συναντά των Κ. και του δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει τέσσερα πλαστά ή παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια για μέλη της «Daesh». Πρόκειται για μια οργάνωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατατάξει ψηλά στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Από την πλευρά του ο Κ, Σύριος υπήκοος, υπόσχεται να παραδώσει στον συνομιλητή του τα τέσσερα πλαστά διαβατήρια έναντι 10.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Πέντε μέρες μετά το πρώτο ραντεβού, στις 3 Ιουνίου, οι δυο άντρες συναντιούνται και πάλι, και μάλιστα δυο φορές. Μόνο που αυτή τη φορά ο Αμερικανός βιντεοσκοπεί και μαγνητοφωνεί κρυφά τις συναντήσεις.

Επισημαίνεται ότι το αίτημα των Αμερικανών για έκδοση του Κ. στις ΗΠΑ συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως ο κατηγορούμενος. Το αίτημα των ΗΠΑ εγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο και κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση. Ετσι η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο, ο οποίος καλείται να αποφανθεί για τον αν είναι ή όχι νόμιμη η έκδοση του συγκεκριμένου προσώπου στις ΗΠΑ για πράξεις που τέλεσε στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger