Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Στον Ευαγγελισμό έμπαινε μερικές φορές για «να εξομολογήσει έναν σοβαρό άρρωστο Υπουργό, έναν σοβαρά άρρωστο ανώτατο υπάλληλο, ακόμα και τον άρρωστο πρωθυπουργό».

Στην πραγματικότητα ήταν για να γίνουν αθέατα συνεννοήσεις με την αγγλική πλευρά.

Ο παπά-Δημήτρης δεν ήταν προδότης Έλληνας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Μπάλφουρ.

Στη δίκη των δοσίλογων πήγε ως μάρτυρας και αθώωσε με τη μαρτυρία του τον (πρώην) γαμπρό του ίδιου του Φον Ζίμενς, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της διαβόητης ή περίφημης εταιρείας. Ο Βρετανός αρχιπράκτορας είπε ότι στην πραγματικότητα ο γαμπρός, αφού χώρισε με την κόρη του Ζίμενς, συνέχισε μεν να κουμαντάρει την εταιρεία, αλλά είχε πολύτιμη κρυφή συνεργασία με τους Βρετανούς και με τον ίδιο.

Πέρασαν τα χρόνια και οι ΗΠΑ εξεδίωξαν, τους Βρετανούς, όταν το 1957 πήγαν στον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή και στον τότε Υπουργό Άμυνας Αβέρωφ, αποδείξεις ότι τους παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα ΜΕΣΑ από τη βρετανική πρεσβεία!

Οι Έλληνες ηγήτορες τους ανέθεσαν τη δημιουργία ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, που ως τότε ΔΕΝ υπήρχε!

Έτσι εκείνη τη χρονιά έφτιαξαν την ΚΥΠ και, με υπόδειξη των Αμερικανών, πρώτος διοικητής έγινε κάποιος Νάτσινας. Κύριος στόχος της ΕΥΠ η… αποι-βρετανοποίηση της ελληνικής πολιτικής και κρατικής μηχανής.

Για να μην «καρφώνονται» οι Αμερικανοί στους συμμάχους τους Βρετανούς προέβαλαν την ανάγκη να βοηθηθεί η Γερμανία οικονομικά, ώστε να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και να μπορεί να εμφανίζεται ως «νοικοκυρεμένη» στο ανατολικό μπλοκ, το οποίο βοηθούσε με τον ίδιο τρόπο την Ανατολική Γερμανία ως «βιτρίνα».

Ο ανταγωνισμός αυτός έκανε την (τότε Δυτική) Γερμανία να απλωθεί τόσο πολύ, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή εποχή να χρειαστεί «κλάδεμα» για να σταματήσει η χυδαία και ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ επέλασή της. Η Γερμανία αισθάνθηκε τόσο δυνατή κα με τόσο θερμή αμερικανική στήριξη, ώστε ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Σόντερς αισθάνθηκε την ανάγκη να «αναχωρήσει» εσπευσμένα από αυτή τη ζωή με «διαβατήριο» που του προμήθευσε η 17 Νοέμβρη.

Ο Σόντερς είχε φτάσει κοντά στην επαναφορά της Βρετανίας στην Ελλάδα μέσω πώλησης αρμάτων μάχης τύπου «ΒΙΚΕΡΣ» αντί των γερμανικών ΛΕΟΠΑΡΝΤ.

Η «αναχώρησή» του ματαίωσε τα πάντα, αλλά πολλοί λένε ότι ήταν η «παγίδα», ώστε να αρχίσει η αντίστροφη πορεία και για τη γερμανική διείσδυση, τύπου Βρετανίας στην Ελλάδα.

Υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο στη Γερμανία ήταν ο Βόλφγκαγκ Σόϊμπλε, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα από τον Σόντερς είχε δεχθεί σφαίρες που συνδέθηκαν με «οπλάδες», αλλά δεν επιβεβαιώθηκε και επέζησε της απόπειρας.

Οι Βρετανοί τώρα ξαναχτυπούν.

Η έγκυρη εφημερίδα «Γκάρντιαν», η οποία πήρε πέρυσι το βραβείο ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ για… αντιβρετανικό και αντιαμερικανικό ρεπορτάζ γύρω από τις παρακολουθήσεις (δημοσιογράφος …) αποκάλυψε προχθές το (γερμανικό) σχέδιο για την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Συντονιστής του σχεδίου ο ίδιος ο Σόϊμπλε και το κόλπο ήταν ένας εκβιασμός για GREXIT.

Το σχέδιο ήταν κυνικό.

Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ πάλι θα έκαναν κουμάντο οι Γερμανοί, μέσω «βοήθειας» που θα έδιναν και θα έβγαζαν από την Ελλάδα κάθε άλλο ανταγωνιστή.

Εάν έμενε η Ελλάδα με τους δικούς της όρους, τότε και πάλι θα ήταν υπό κατάληψη και το σχέδιο θα ήταν «πιλότος» και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αστάθμητος παράγων ήταν προφανώς και για τη Γερμανία, όπως τότε για τη Βρετανία ο αμερικανικός.

Την τελευταία στιγμή παρενέβησαν και άμεσα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Λιου και του ίδιου του προέδρου Ομπάμα, αλλά και έμμεσα μέσω της πιστής και στη στρατιωτική συμμαχία Γαλλίας.

Ο «Γκάρντιαν» γράφει ότι το περασμένο καλοκαίρι χρειάστηκαν τρεις δραματικές ημέρες για να αποκρουστεί το γερμανικό σχέδιο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το σχέδιο

«Ο Σόιμπλε παρουσίασε (το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2015) στους εταίρους του το σχέδιο σε μία σελίδα, σε μορφή non paper. Εκτός του τάιμ-άουτ (σ.σ. ευγενική μετονομασία του GREXIT), η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περιελάμβανε και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο. Ο Σόιμπλε ήθελε να επαναλάβει αυτό που έγινε στη Γερμανία μετά την Πτώση του Τείχους το 1989 και τα περιουσιακά στοιχεία της τότε ανατολικής Γερμανίας πέρασαν στα χέρια των δυτικών (σ.σ. εννοεί δυτικογερμανών) σε μία νύχτα. Ένας υπουργός χώρας της Ευρωζώνης όταν πήρε στα χέρια του την επίμαχη σελίδα είπε: ‘‘Κατά 60% είμαστε κοντά στο Grexit’’. Ένας άλλος διπλωμάτης παραδέχεται πως η συγκεκριμένη πρόταση σκανδάλισε πολλούς, καθώς ήταν σαν να ζητούσε απ’ όλους να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να δεχθούν την αποχώρηση της Ελλάδας. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Σίγουρα ο Σόιμπλε δεν μπλόφαρε, όπως νόμιζαν πολλοί στην αρχή. Εννοούσε και πίστευε κάθε λέξη. Μάλιστα, πολλοί κατάλαβαν πως είχε το σχέδιο στο μυαλό του εδώ και έναν χρόνο, πριν αναλάβει ο Τσίπρας τα ηνία της Ελλάδας. Ο ελιγμός που έκανε ήταν τέτοιος, που ανάγκασε τους άλλους να κρατήσουν την ανάσα τους, Για πρώτη φορά το Βερολίνο έδειξε ξεκάθαρα πως πιστεύει ότι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα δεν είναι αιώνια. Κάτι τέτοιο φυσικά τρόμαξε πολιτικούς και τεχνοκράτες, με τον Ρέντσι να σκέφτεται ότι είναι το επόμενο θύμα. Επίσης, ο Σόιμπλε έλεγε ανοιχτά στην Αθήνα: ‘‘Σου δίνουμε λεφτά για να φύγεις’’ και επιπλέον έριχνε ως… δέλεαρ στο ‘‘τραπέζι’’ την πρόταση περί διαγραφής χρέους. Όλοι ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά φοβούνταν μήπως η Μέρκελ ταχθεί στο πλευρό του Σόιμπλε. Αμέσως μετά τις κινήσεις του Γερμανού υπουργού, ο Γιούνκερ συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο με τον Ντομπρόβσκις και τον Μοσκοβισί και ζητάει ραντεβού με τον Ολάντ στο Παρίσι. Ο Γιούνκερ έμαθε την πρόταση Σόιμπλε το απόγευμα της Παρασκευής. Το ίδιο συνέβη με τους Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Ακόμη και η Μέρκελ το έμαθε πολύ αργά. Ο Σόιμπλε την ενημέρωσε εκείνη την Παρασκευή, όπως και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον οποίο πήρε τηλέφωνο. Οι επόμενες τρεις ημέρες από την αποκάλυψη της πρότασης Σόιμπλε ήταν δύσκολες και περιελάμβαναν μαραθώνιες συναντήσεις πολιτικών και τραπεζιτών».

Και συνεχίζει η εφημερίδα δια χειρός του δημοσιογράφου Ίαν Τρέινορ:

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν εκ των υστέρων πως δεν έχουν συναντήσει τόσο έντονες, εκρηκτικές και δραματικές συζητήσεις για ένα θέμα της Ευρωζώνης. Εν συνεχεία, το θέμα μετατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που συνεδρίαζε την Κυριακή. Το θέμα έμενε ανοιχτό σαν μια βαθιά πληγή: η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Μα, πώς να μείνει η Ελλάδα, ακόμη και αν πάρα πολλοί ήθελαν να την κρατήσουν, από τη στιγμή που τα οικονομικά της ήταν σε άσχημη κατάσταση και οι συζητήσεις του Τσίπρα και του Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους ήταν σαν να κολυμπούσαν σε βραστό νερό; Ειδικά ο Γ. Βαρουφάκης ήταν πλέον «κόκκινο πανί» για όλους. Το ΔΝΤ μέσω της Λαγκάρντ άρχισε να σκληραίνει τη στάση του και η Μέρκελ δεν μπορούσε να βρει τρόπο για να λύσει το πρόβλημα. Ακολούθησε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δυσχεραίνοντας περισσότερο τα πράγματα. Ωστόσο, η αντικατάσταση του Βαρουφάκη με τον Τσακαλώτο έδειξε ότι ο Τσίπρας επιθυμεί να ακολουθήσει πλέον άλλη τακτική. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας έλαβε το ‘‘πράσινο φως’’ από την ελληνική Βουλή που του έδωσε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί, αλλά κανείς δεν υπολόγισε τα «γεράκια» του Eurogroup που δεν έβαζαν το ‘‘όπλο στη θήκη’’. Ο μόνος που έδειχνε να αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο Σόιμπλε ήταν ο Μισέλ Σαπέν. Από τη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι συνέχιζε να πιστεύει ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ό,τι πρέπει για να μην φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Στη Σύνοδο Κορυφής, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σχεδίου Σόιμπλε, ο Τουσκ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς αυτός που ήταν που είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και να μην φύγει κανείς από την αίθουσα. Η Μέρκελ κλείστηκε σε ένα γραφείο με τον Τσίπρα, μετρώντας τις ‘‘κόκκινες γραμμές’’ τους. Ο Ολάντ συναντήθηκε με τον Ρέντσι και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, με τον Τουσκ να συνεχίζει τη δουλειά μυρμηγκιού για να λύσει το γόρδιο δεσμό. Αυτό και έγινε με την Αθήνα και τον Τσίπρα να υποκύπτουν υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο».

Ο Βαρουφάκης τί είχε καταλάβει απ’ όλα αυτά; Ήταν «λαγός» των Αμερικανών; Έπαιζε εκών-άκων το παιχνίδι του Σόϊμπλε;

Απλά τόσα καταλάβαινε, τόσα έκανε;

Σε αυτή την ιστορία στη μεριά της Ελλάδας υπάρχει κάποιος αντίστοιχος του… Ντέιβιντ Μπά- μΕ ΤΟ ﷽﷽ννδΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! Ολφούρ;

Μια πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, μας είπε ότι η αμερικανική απάντηση στο σχέδιο Σόϊμπλε δεν ήταν η αντίδραση της Γαλλίας και το «στοπ» στο GREXIT, όπως πίστεψαν κάποιοι.

Η απάντηση θα είναι, λέει, η πηγή μακροσκελής και η πρώτη σελίδα της είναι η αποκάλυψη μέσω των ΗΠΑ του σκανδάλου της VOLKSWAGEN.

Oι επόμενες σελίδες τι θα περιέχουν;

Υ.Γ. Καθόλου τυχαία δεν είναι η φαντασμαγορική αναβάθμιση των σχέσεων με τη Γαλλία και η αντίστοιχη υποδοχή και επίσκεψη του προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, αυτή τη χρονική στιγμή της παρουσίας των «Θεσμών»…

Δημοσίευση σχολίου

Blogger