Μέσα σε όλο τον πανικό που αντιμετωπίζει η Αθήνα με τους πρόσφυγες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά, έχει να αντιμετωπίσει και τις ανοιχτές προκλήσεις των Τούρκων σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.


Η τουρκική κυβέρνηση, αντί να ανακόψει τη ροή των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, κάνει τα πάντα, με αφορμή και την αρμοδιότητα και τη ζώνη ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR) να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Οι αρχές είναι υποχρεωμένες καθημερινά να ασχολούνται με NOTAMs (Notice to Airman – Αναγγελίες Aεροναυτιλίας) που εκδίδει η Τουρκία διεκδικώντας επέκταση της τουρκικής ζώνης ευθύνης μέχρι το μέσον του Αιγαίου, ενώ με τη δέσμευση περιοχών για ασκήσεις αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο κέντρο του Αιγαίου.

Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως δεν υπάρχει συμφωνημένη οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και ότι θεωρεί την περιοχή του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων ως «διεθνή εναέριο χώρο».
Είμαστε στη μέση ενός καλά οργανωμένου ασύμμετρου πολέμου από την Τουρκία, η αντιμετώπιση του οποίου θέλει πολλή προσοχή από ελληνικής πλευράς. Με μια λάθος κίνηση ή υποχώρηση από την Αθήνα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που κανείς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger