Δεδομένου ότι η συνθήκη του Σένγκεν που εγγυάται τα ανοικτά εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης συνεχίζει να καταρρέει. Η Ιταλία ετοιμάζεται να δεχθεί  ένα παλιρροϊκό κύμα 400.000 μετανάστες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις ιταλικές πηγές.

Οι Ιταλικές αρχές φοβούνται ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους υλοποιείται μπροστά στα μάτια τους,  ορδές  μεταναστών φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας και, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με αναλυτές, το χειρότερο  ακόμα δεν έχει έρθει. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η ιταλική χερσόνησος ήταν ένα κανάλι διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες καθ 'οδόν προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά τώρα αυτοί οι ίδιοι οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Ιταλία λόγω των κλειστών συνόρων προς τα βόρεια. 

Έξι χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και  Σλοβενία, έχουν αναστείλει τη συνθήκη  Σένγκεν για δύο χρόνια, ενώ άλλες  χώρες εμφανίζονται έτοιμες  να ακολουθήσουν τις προαναφερθέντες . Από πολλές απόψεις πλέον το Σένγκεν δεν υφίσταται .

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Angelino Alfano, επιτέθηκε σε όσους προτείνουν και η Ιταλία να  ακολουθήσει  το παράδειγμά τους και να αναστείλει την Σένγκεν, προειδοποιώντας τους ότι η οικονομική ζημία για την Ιταλία θα είναι τεράστια, τονίζοντας ότι: «δεν μπορούμε να βάλουμε συρματοπλέγματα στη Μεσόγειο Θάλασσα», γεγονός που υποδηλώνει πως δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος για να ανακόψει το κύμα των μεταναστών.

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν επίσης εκφράσει φόβους ότι πολλοί μετανάστες θα αρχίσουν να παρακάμπτουν την Ελλάδα και την Κροατία και, θα  έρχονται απευθείας προς τα λιμάνια της Ανκόνας και του Μπάρι στην νότια Ιταλία.


Το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, φέρεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη Frontex  με στόχο την άμυνα των εξωτερικών συνόρων μας  και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αστυνομίας των συνόρων",  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Philip Bubbico.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger