του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Με αποβολή από το ΝΑΤΟ απείλησαν οι ΗΠΑ την Τουρκία μετά την ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου για την παραχώρηση της χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην ρωσική Αεροπορία.

Για αρχή απείλησαν την Άκγυρα με «νέκρωση» της συμμετοχής της και εν συνεχεία με αποβολή της από τις τάξεις του ΝΑΤΟ. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να κάνουν νέα «κυβίστηση» και να δηλώσουν ότι αποκλείεται η χρήση της βάσης από ρωσικά μαχητικά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αεροπορική βάση που λειτουργεί με κονδύλια του ΝΑΤΟ συνεπώς οι ΗΠΑ είχαν «έννομο» συμφέρον για να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο

Αυτό το κατάλαβε μόλις τώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών  κ. Μελβέτ Τσαβούσογλου σχετικά με την αρχική του δήλωση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθεί στην Ρωσία πρόσβαση στην βάση του Ινσιρλίκ, όπως γίνεται και με άλλες  χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS και άλλαξε εκ νέου πορεία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προφανώς αγνοούσε ότι η βάση αυτή έχει γίνει και με λεφτά του ΝΑΤΟ, οπότε υπήρξε παρέμβαση από Ουάσιγκτον και ο ίδιος προχώρησε σε νέα δήλωση: «Δεν εννοούσα χρήση της βάσης Ινσιρλίκ από ρωσικά αεροσκάφη» είπε τώρα ως διευκρίνηση της  είδησης που είχε κυκλοφορήσει ευρέως στον τουρκικό τύπο  για παραχώρηση πρόσβασης στους Ρώσους στο Ιντσιρλίκ,στη νότια επαρχία των Αδάνων.

Στην ιστοσελίδα της Huirriyet Daily News αναρτήθηκε  η διευκρινιστική δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου ότι δεν έκανε δήλωση περί  «στάθμευσης ρωσικών αεροσκαφών στην βάση Ινσιρλίκ», αλλά περί «συνεργασίας της Τουρκίας με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS». 

Συγκεκριμένα όταν  μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα ρωτήθηκε αν είχε πει ότι ρωσικά αεριωθούμενα  θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν Ιντσιρλίκ,  είπε: "Δεν είχα κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστούμε με όλους για την καταπολέμηση της ISIS (...) ''Είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην προσεχή περίοδο για την καταπολέμηση της Daesh (σ.σ. ISIS) . Εγώ δεν έκανα καμία αναφορά σε ρωσικά αεροπλάνα να έρχονται στο Ιντσιρλίκ," πρόσθεσε  υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι όπως ήδη έχει γράψει το PRONEWS ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov στο Sochi στις 1 Ιουλίου.

 «Η Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει την χρήση της αεροπορικής βάσης του Incirlik στον πόλεμο κατά του ISIS. Θα συνεργαστούμε με όλους όσους πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και ανοίξαμε την βάση του Incirlik για όποιον θέλει να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα αυτόν. Γιατί να μην συνεργαστούμε με την Ρωσία με αυτόν τον τρόπο;» (...)«Η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός. Ο μηχανισμός κοινής δράσης είναι σημαντικός για να αποτρέψουμε στο μέλλον αρνητικά ατυχήματα μεταξύ των πλευρών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.», είχε δηλώσει αρχικά.

Όπως αναφέραμε ήδη οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνέλθουν από τα απανωτά τουρκικά σοκ. Όμως επισήμως δεν μπορούσαν να επέμβουν στα ζητήματα των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας που ζητούν από την Τουρκία αναγνώριση της επανένωσης της Χερσονήσου με την Ρωσία και των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα που οι Τούρκοι ανακύρυξαν τρομοκράτες, ή της εντολής αποχώρησης της Jays Al Islam με αποτέλεσμα να έχει παραδοθεί το Β.Χαλέπι στον συριακό Στρατό γιατί τότε θα ήταν σαν να παραδέχονταν ότι επισήμως οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από αυτούς που αιματοκύλισαν χιλιάδες ανρθώπων και κατέστρεψαν μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, πράγμα που όντως έγινε αλλά δεν μπορούν να το κάνουν δημοσίως.

Εδώ όμως έχουμε μια βάση που λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκή με αμερικανικά δολάρια. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η βάση χρησιμοποιείται σήμερα από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του  ISIL και έχει στρατεύματα και οπλικά συστήματα από  Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σαουδική Αραβία. 

Τουρκικά σχόλια περί παλινωδιών εσωτερικής/ εξωτερικής πολιτικής από τον Ερντογάν

Ούτε ο τουρκικός Τύπος πάντως υποδέχθηκε με ευχαρίστηση τις συνεχόμενες «κυβιστήσεις» του Ρ.Τ.Εντογάν 

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Sozcu αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με τις κατά συρροή παλινωδίες του σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής έχει προκαλέσει σύγχυση σε όλο τον κόσμο και προπαντώς δημιουργεί για την Τουρκία μια εικόνα καθόλου σοβαρής χώρας που άγεται και φέρεται αναλόγως με το πως... θα ανατείλει ο ήλιος.

 Στη συνέχεια η εφημερίδα παραθέτει τις παρακάτω παλινωδίες:

«Ο Ερντογάν αναγνωρίζει την ύπαρξη κουρδικού ζητήματος και στην συνέχεια αρνείται την ύπαρξή του. Πρώτα καλεί τον Φετουλλάχ Γκιουλέν να επιστρέψει στην Τουρκία και στην συνέχεια κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον του. Πρώτα ανακηρύσσει την ευρωπαϊκή προοπτική στρατηγικό στόχο της Τουρκίας και στην συνέχεια δηλώνει «Εμείς τον δρόμο μας και σεις τον δικό σας». Πρώτα αποκαλεί τον Ασσαντ «αδελφό» και πηγαίνει διακοπές μαζί του και στην συνέχεια τον αποκαλεί «δολοφόνο» και προσπαθεί να τον ανατρέψει. Ξεκινά την κρίση με το Ισραήλ με το περίφημο «One minute» και σήμερα κάνει ειρήνη με το Ισραήλ.  Συνέχεια έχουν ο Ασσαντ, ο Στρατηγός Σίσι και ο Οτζαλάν. Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν ο Ερντογάν κάνει ειρήνη μαζί τους».

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger