Το μεγάλο θέμα προσεχώς της Ελλάδος με πολιτικές, τραπεζικές, οικονομικές κοινωνικές και χρηματιστηριακές προεκτάσεις θα είναι τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.

(upd)Το τραπεζικό σύστημα κλονίστηκε συθέμελα, εκεί όπου όλοι είχαν επαναπαυθεί ότι…όλα βαίνουν καλώς ξαφνικά το σοκ με την καρατόμηση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η συνεχιζόμενη εξοντωτική μάχη μεταξύ Πειραιώς και του hedge funds Paulson….κινητοποίησαν τραπεζίτες και συνολικά το σύστημα. 
Όλοι άρχισαν να βλέπουν αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, όλοι άρχισαν να βλέπουν άλωση των τραπεζών από τα hedge funds και όλοι άρχισαν να αισθάνονται ότι μέσω του ΤΧΣ θα ελέγξουν οι δανειστές το ελληνικό banking. 
Σε αυτή την ανάλυση που θα διαβάσετε παρουσιάζουμε πολλές πτυχές για το πώς οδηγηθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο και το κυριότερο τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Οι ελληνικές τράπεζες ήσαν ένα υγιές τμήμα της ελληνικής οικονομίας αλλά επειδή διαχειρίζονταν τα δισεκατομμύρια των πολιτών και του κράτους η όσμωση με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση ήταν πάντα ισχυρή. 
Ναι είναι αλήθεια οι τράπεζες είχαν πάντα δεσμούς με την εξουσία αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο είναι παγκόσμιο φαινόμενο. 
H Goldman Sachs χρηματοδοτεί την προεκλογική εκστρατεία της H. Clinton στις ΗΠΑ.
Κατά καιρούς ωστόσο είχαν συμβεί σημεία και τέρατα στις ελληνικές τράπεζες τόσο προκλητικά που έβγαζαν μάτι. 
Πολλά συνέβαιναν στο παρασκήνιο και δεν γινόντουσαν ευρέως γνωστά.
Οι τράπεζες έδειχναν ανοχή στο κράτος και στα πολιτικά κόμματα. 
Η πλευρά αυτή ήταν η μια η κακή η άσχημη υπήρχε και υπάρχει και καλή πλευρά στις τράπεζες με θετικό ρόλο και θετική συνεισφορά. 
Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά για το πώς π.χ. χρηματοδοτήθηκαν τα κόμματα έναντι κρατικής χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο κανείς να προβλέψει ότι το ΠΑΣΟΚ π.χ. από 46% βρέθηκε στο 5%.
Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά για το πώς χρηματοδοτήθηκαν επιχειρηματίες όπως ο Λαυρεντιάδης ή άλλοι υπεράνω υποψίας οι οποίοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. 
Θα μπορούσαν να ειπωθούν και πολλά θετικά των ελληνικών τραπεζών οι χρηματοδοτήσεις στην οικονομία, η ασφάλεια των καταθέσεων και πολλά άλλα που αφορούν την καλή πλευρά του νομίσματος. 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το PSI+ χρεοκόπησε.
Ενώ η ΕΚΤ προσπάθησε να διασώσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες από τον μολυσματικό ιό της ελληνικής κρίσης χρέους επέτρεψε να ξεπουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα ενώ οι ελληνικές κατείχαν 51 δισεκ. ευρώ χωρίς να πουλήσουν ούτε ένα ευρώ.  
Το 2012 οι ελληνικές τράπεζες χρεοκόπησαν και αντί το ΤΧΣ που συστάθηκε για να τις ανακεφαλαιοποιήσει το 2013… να τις κρατικοποιήσει και εν συνεχεία με placement να τις ιδιωτικοποιήσει επιλέγει μια ανακεφαλαιοποίηση τόσο προβληματική που με ακρίβεια θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. 
Την ίδια περίοδο το αμερικανικό δημόσιο άρχιζε να πουλάει με placement τα ποσοστά που κατείχε στις αμερικανικές τράπεζες με κέρδη, ήταν το πιο επιτυχημένο πείραμα κρατικοποίησης και ιδιωτικοποίησης παγκοσμίως. 
Με εξαίρεση την κρατικοποίηση της Eurobank στις υπόλοιπες τράπεζες κυριάρχησε η λογική του βασικού ιδιώτη μετόχου και το ΤΧΣ με ποσοστά 85% να έχει ρόλο κομπάρσου αν και οι παρελθούσες διοικήσεις, Θωμόπουλου Κύρκου, Αναστασία Σακελλαρίου προσπάθησαν να θωρακίσουν θεσμικά και οικονομικά το ΤΧΣ.... 
Το 2014 υπήρξε νέο κύμα ανακεφαλαιοποίησης η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση απόρροια του κεφαλαιακού αδιεξόδου, επένδυσαν κεφάλαια μόνο οι ιδιώτες περίπου 8,3 δισεκ. ευρώ. 
Το μεγάλο έγκλημα, η αυτοκτονία των ελληνικών τραπεζών σημειώθηκε το 2015.
Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν εθνικό έγκλημα. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παγιδευμένη στον κίνδυνο του bail in και στον κίνδυνο να χάσουν οι καταθέτες…αποδέχεται να καταρρεύσουν οι μετοχές των τραπεζών και τότε δυστυχώς συνέβη το μοιραίο. 
Πουλήθηκε περιουσία 318 δισεκ. ευρώ σε ξένα funds έναντι 4-5 δισεκ. ευρώ ούτε έχει συμβεί ούτε και θα συμβεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία τέτοιος διασυρμός. 
Οι έλληνες τραπεζίτες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2014 χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια των hedge funds χωρίς τον φόβο του αφελληνισμού κυρίως γιατί το ΤΧΣ είχε μεγάλα ποσοστά στις τράπεζες οπότε η συμμετοχή των hedge funds δεν αποτελούσε κίνδυνο. 
Τότε όλοι έλεγαν….τι να κάνουμε μόνο hedge funds μόνο οι κερδοσκόποι έρχονται στην Ελλάδα. 
Το 2015 όμως όταν ανέκυψε νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες παραμονή της ενεργοποίησης του bail in από αρχές του 2016…οι τραπεζίτες και οι τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. 
Το 2015 έγινε έγκλημα στην οικονομία και τις τράπεζες. 
Όχι απλά ξεπουλήθηκε η τραπεζική περιουσία σε εξευτελιστικές τιμές, έφθασε να έχει αξία όλο το banking 3 δισεκ. αλλά όλοι κατάλαβαν ότι τα hedge funds θα αποκτήσουν τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών έναντι εξευτελιστικών αποτιμήσεων. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίστηκε στην Πειραιώς όπου ο Άνθιμος Θωμόπουλος τότε CEO της Πειραιώς βλέποντας το αδιέξοδο και την αδυναμία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης έκανε μια συμφωνία με τον Paulson ανοίγοντας την κερκόπορτα άλωσης της Πειραιώς.
Τότε είχε παρασκηνιακώς λεχθεί ότι στόχος ήταν να υπάρξει συστημικό κραχ στην Πειραιώς ώστε ο Paulson με τον Θωμόπουλο να ελέγξουν την τράπεζα και να βγάλουν από την μέση τον Μ. Σάλλα τον πρόεδρο του ομίλου και ιστορικό τραπεζίτη. 
Ο Θωμόπουλος διαψεύδει αυτό το σενάριο «σκόπιμης χρεοκοπίας της Πειραιώς» και απέδωσε την αδυναμία κάλυψης της αύξησης στο χείριστο περιβάλλον, στην χείριστη άποψη των ξένων για την ελληνική οικονομία και το τεράστιο ποσό που προέκυψε από τα stress tests. 
Η πορεία όμως αποδεικνύει ότι ο Paulson με 9,17% μαζί με το Alden και κάποια άλλα funds ελέγχουν το 20-22% της Πειραιώς και προσπαθούν να εκδιώξουν τον Σάλλα ο οποίος είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον Θωμόπουλο. 
Paulson – Σάλλας και Θωμόπουλος αποτελούν το τρίγωνο των Βερμούδων και είθισται όπως διδάσκει η ιστορία....κάτι κακό συμβαίνει στο τέλος. 
Ο Θωμόπουλος συνεχίζει να διατηρεί άριστη συνεργασία με τον Paulson και ο Paulson προσπαθεί να καταστρέψει τον Σάλλα. 
Η μάχη αυτή σκοταδισμού έχει ένα στόχο ποιος θα καταφέρει να ελέγξει την Πειραιώς. 
Έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος, ένας συμβιβασμός θα ήταν το βέλτιστο σενάριο αλλά για την ώρα δεν υπάρχει συμβιβασμός αλλά μόνο πόλεμος. 
Ο Μ. Σάλλας αποτελεί ιστορική τραπεζική φυσιογνωμία στην Πειραιώς που κατάφερε να την ανακεφαλαιοποιήσει το 2015 καλύπτοντας το βασικό σενάριο των stress tests και χαλώντας τα επικίνδυνα σχέδια του Paulson ενός hedge funds που προφανώς δεν ποντάρει μόνο στην άνοδο της μετοχής αλλά στο πως θα ριχθεί στο μεγάλο φαγοπότι που ονομάζεται διαχείριση ενεργητικού, δανείων και άλλα στην Πειραιώς. 
Ο Paulson όταν είδε ότι ο έμπιστος συνεργάτης του ο Θωμόπουλος αποπέμπεται και με την βούλα του ΤΧΣ αποφάσισε να ξεκινήσει πόλεμο με συνεχείς δολιοφθορές στο εσωτερικό της τράπεζας.  
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπήκε στο στόχαστρο του Paulson καθώς δεν στήριξε τα σχέδια του για να παραμείνει ο Θωμόπουλος στην Πειραιώς. 
Ο Σάλλας κέρδισε την μάχη και άρχισε να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τους Γερμανούς. 
Έβλεπε ο Σάλλας όντας οξυδερκής ότι κέρδισε την μάχη αλλά δεν κέρδισε τον πόλεμο. 
Ο Paulson στο εσωτερικό της Πειραιώς μόνο ζημία θα προκαλούσε και φθάσαμε στην περιπέτεια του νέου CEO στην Πειραιώς. 
H Egon Zehnder o σύμβουλος για την ανεύρεση νέου διευθύνοντος συμβούλου (ο Στ. Λεκκάκος ανέλαβε τον ρόλο του προσωρινού CEO λειτουργώντας όπως πάντα ως αποτελεσματικός στρατιώτης στο πλευρό Σάλλα) απευθύνθηκε σε 55 τραπεζικά στελέχη και σχεδόν από όλους είχε απόρριψη. 
Προσέξτε δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι για την θέση του CEO της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδος της Πειραιώς.
Όχι γιατί ο Σάλλας κάνει κουμάντο και ο CEO θα ήταν εκτελών εντολές αλλά γιατί το ελληνικό banking δεν είναι success story αλλά prison story όπου…οι τραπεζίτες βρίσκονται κατηγορούμενοι και κινδυνεύουν να πάνε φυλακή..... για να πάρουν 200 χιλ ευρώ. 
Η επιλογή Χρήστου Παπαδόπουλου της Standard Chartered ο οποίος είχε αποχωρήσει  από υπεύθυνος για την Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν – και είχε κατηγορηθεί αδίκως  στο παρελθόν…για το Ιράν – δεν εγκρίθηκε από τον Paulson. 
Το ΤΧΣ είχε σπεύσει να τον εγκρίνει ως κατάλληλο για CEO της Πειραιώς ενώ ο Paulson αντιδρούσε μπλοκάροντας το διοικητικό συμβούλιο.
Ο Paulson άρχισε τα τηλέφωνα στον SSM…στοχοποιώντας την διοίκηση του ΤΧΣ.
Τι επακολούθησε ο Παπαδόπουλος απορρίφθηκε και η Πειραιώς βρίσκεται πάλι σε διαδικασία νέας αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου. 
Το 2016 για την Πειραιώς έχει χαθεί όμως αυτό που κινδυνεύει να χαθεί είναι η υπόσταση της Πειραιώς.
Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Paulson και Σάλλα για το ποιος θα ελέγξει την Πειραιώς ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα κατέληγε σε νίκη Σάλλα....μέχρι και πριν τις αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ.  
Ο Σάλλας με bonus την επιτυχία της προσπάθειας του να ανακεφαλαιοποιήσει την Πειραιώς το 2015 στο βασικό σενάριο και έχοντας διαύλους επικοινωνίας με την Γερμανία, την κυβέρνηση και το ΤΧΣ έβλεπε ότι θα κερδίσει αυτή την μάχη με τον σκληρό Paulson που διαθέτει και ισχυρό ποσοστό και στην Alpha bank. 
Ο πόλεμος μεταξύ Paulson και Σάλλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αν δεν υπάρξει συμβιβασμός κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει. 
Αυτός που θα χάσει θα τα χάσει όλα. 
Για τον Σάλλα αυτή η μάχη είναι ιστορική πρέπει να κερδίσει για να κρατήσει τον έλεγχο της τράπεζας που δημιούργησε πάνω από 20 χρόνια. 
Για τον Paulson πρέπει να κερδίσει για να διασφαλίσει τα κερδοσκοπικά του σχέδια. 
Ωστόσο ο Σάλλας εμφανίζει θετικό πρόσημο στην προσπάθεια του, προσπαθεί να κρατήσει αυτό που δημιούργησε και να το κρατήσει ελληνικό. 
Όμως το σοκ της καθαίρεσης, εκδίωξης της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έρχεται να ταρακουνήσει συθέμελα το ελληνικό banking. 
Το ΤΧΣ ως ελληνική διοίκηση δεν θα πήγαινε ποτέ κόντρα στην διοίκηση της Πειραιώς όχι από φόβο αλλά γιατί ο Σάλλας δεν ζητούσε παράταιρα πράγματα. 
Η εκδίωξη της διοίκησης από τον SSM – φαίνεται ότι εξυπηρετεί τα σχέδια του Paulson -.
Η διοίκηση του ΤΧΣ παρουσιάστηκε ότι δεν έπραξε τα δέοντα για τα NPLs που αποτελεί πυρηνική βόμβα στις ελληνικές τράπεζες καθώς και ότι δεν έδειξε αποφασιστικότητα ως βασικός μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες. 
Σε 24 ώρες η διοίκηση του ΤΧΣ καθαιρέθηκε προφανώς προκλητικά.
Το ΤΧΣ έφερε νόμο για τα NPLs και διασφάλισε ότι οι μετοχικός ρόλος αποκτά αξία και με πλήρη δικαιώματα. 
Όμως όλα αυτά δεν μέτρησαν. 
Ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών έχει διαμορφώσει μια πολύ αρνητική άποψη για τους έλληνες τραπεζίτες.
«Είναι διαπλεκόμενοι, κάνουν χατίρια στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες αλλά και στα πολιτικά κόμματα, υπάρχει απόστημα που συντηρούν οι τραπεζίτες.
Ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτε με το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος τα NPLs τα προβληματικά δάνεια» 
Την άποψη αυτή διατυπώνουν οι δανειστές οι οποίοι έχουν αρνητική άποψη για τους έλληνες τραπεζίτες, γι΄ αυτό επέβαλλαν την αξιολόγηση των διοικήσεων. 

Η κερκόπορτα για να ελεγχθεί το ελληνικό banking από κερδοσκοπικά hedge funds έχει ήδη ανοίξει αλλά υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος να αλωθεί με την βούλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αν τελικώς αναλάβει το ΤΧΣ ο Marek Belka ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός, πρώην ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας της Πολωνίας και στενά συνεργαζόμενος με το ΔΝΤ….ουσιαστικά το ΔΝΤ θα τοποθετήσει άνθρωπο του εξέλιξη…πολύ αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες. 
Το ΔΝΤ έχει αρνητική άποψη για τις τράπεζες, τους τραπεζίτες και ευθέως μιλάει για κακοδιαχείριση στα προβληματικά δάνεια. 
Το βασικό πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τον ρόλο του ΤΧΣ στο ελληνικό banking. 
Από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ υπάρχουν 3 στελέχη ξένοι που κατά βάση είναι αρνητικοί σε πολλές αποφάσεις του Ταμείου. 
Αν οι 3 με τις αλλαγές γίνουν 5 αρνητικοί για τις τράπεζες…τότε π.χ. θα μπορούσε το ΤΧΣ να «συμπλεύσει» με τον Paulson που αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για δραματική εξέλιξη γιατί τότε θα χάσει τον πόλεμο ο Σάλλας.
Οι τράπεζες θα πρέπει να ρίξουν όλη την προσοχή και το βάρος του στο ΤΧΣ γιατί αν χαθεί ο έλεγχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πέσει η Πειραιώς στα χέρια του Paulson είναι 100% βέβαιο ότι θα πάρει σειρά η Alpha bank ή η Εθνική τράπεζα. 
Οι ΑΜΚ του 2015 ήταν η κερκόπορτα αλλά αν χαθεί ο έλεγχος και η ελληνικότητα του ΤΧΣ τότε θα πέσει η κυρίως πύλη του ελληνικού banking και δεν θα έχουμε δράματα…αλλά θα χυθεί πολύ αίμα. 


Στα NPLs θα χυθεί αίμα στο ελληνικό banking 

Είναι αληθές ότι οι δανειστές ειδικά ο SSM και ο ESM θέλουν καλύτερη απόδοση, δεν είναι ευχαριστημένοι με την Ελλάδα και τις τράπεζες, όπως δεν είναι ικανοποιημένο και το ΔΝΤ. 
To ακόμη σημαντικότερο όλων είναι ότι ο SSM και οι δανειστές ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει θεραπεία σοκ στα NPLs των τραπεζών. 
Με βάση πηγή σχεδιάζεται σοκ και δέος στις ελληνικές τράπεζες όπου οι διοικήσεις θα κληθούν ουσιαστικά να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα σχέδια των task force για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών και να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο αναδιαρθρώσεων που θα πλήξει ευθέως τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 
Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι θα πληγούν και οι τράπεζες γιατί ο δρόμος της εξυγίανσης και κάθαρσης των προβληματικών δανείων περνάει και από το στάδιο της…κεφαλαιακής επίδρασης….
Κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στο bankingnews τόνισε ότι «παλαιότερα είχα προβλέψει ότι ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο (όπου ελέφαντας NPLs των τραπεζών).
Τώρα ο ελέφαντας που είναι στο δωμάτιο αρχίζει να κινείται και όσοι βρίσκονται στο δωμάτιο κινδυνεύουν με βάναυσο τρόπο να τραυματιστούν θανάσιμα. 
Το μεγάλο θέμα του επόμενου διαστήματος της Ελλάδος με πολιτικές, τραπεζικές, οικονομικές κοινωνικές και χρηματιστηριακές προεκτάσεις θα είναι ΕΝΑ. 
Το σχέδιο των ξένων δανειστών για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών. 
Βέβαια είναι αληθές ότι οι ξένοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει την δική της παράγκα στο banking και έχουν αποφασίσει να κόψουν με κάθε τρόπο την διασύνδεση κράτους και τραπεζών. 
Αυτό αν συμβεί θα είναι καλή εξέλιξη, το κράτος δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο στις τράπεζες. 
Ως μέτοχος να ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα και ας πουλήσει σε μέλλοντα χρόνο αλλά η κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγξει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι απαράδεκτο. 
Θεωρούμε ότι ο SSM προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πρόσβαση πάλι στις τράπεζες και στον επιχειρηματικό κόσμο. 
Προσπαθεί να σπάσει τον ομφάλιο λώρο εξέλιξη άριστη, όχι μόνο λόγω ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger