Με άρθρο του στην ιστοσελίδα Diem 25 ο καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αποκαλύπτει ότι το Σχέδιο Β (plan X) που εκπόνησε για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση στη νέα δραχμή, ήταν κατ' εντολήν του Αλέξη Τσίπρα.

«Ηταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή μου σε ένα "εύθραυστο εγχείρημα"» γράφει ο διάσημος καθηγητής στο άρθρο του για να εξηγήσει: «Επρόκειτο για την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου - κατ' εντολή του πρωθυπουργού - σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Οπως σημειώνει ο Γκάλμπρεϊθ «ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο» και συνεχίζει τις αποκαλύψεις: «Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου». Οπως εξηγεί «η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη  μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».



Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σημειώνει πως «είχε γίνει προσπάθεια για ένα περίγραμμα των μέτρων που ίσως θα έπρεπε να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από  το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».
Διευκρινίζει πάντως ότι το εγχείρημα ήταν μυστικό και πως πλην ελαχίστων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών η υπόλοιπη κυβέρνηση «δεν είχε εμπλακεί σε αυτό το εγχείρημα».
Παραδέχεται επίσης ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει όλες τις επιπτώσεις του εγχειρήματος: «Δεν ήταν ο στόχος μας να κάνουμε συστάσεις και για αυτό δεν κάναμε καμία. Προετοιμαζόμασταν για ένα σενάριο που όλοι ελπίζαμε ότι θα αποφεύγαμε», λέει χαρακτηριστικά.


«Στο τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει, με τον πρωθυπουργό, και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό» καταλήγει ο Γκάλμπρέιθ, περιγράφοντας το πώς ένιωθε αποχωρώντας από την χώρα μας, στις 7 Ιουλίου: «Από τη μια μεριά ευχόμουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, για μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και για λίγη ευελιξία από τους πιστωτές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα χαρούμενος που προσέφερα τις υπηρεσίες μου για έναν καλό σκοπό έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο φίλος μου, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε φέρει εις πέρας με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του».



ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger