Η δάφνη είναι αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα.

Η δάφνη ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, ο οποίος, λέει ο μύθος, ερωτεύτηκε τη Νύμφη Δάφνη. Για να γλυτώσει από την αγκαλιά του, η νύμφη μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Από τα κλαδιά του δέντρου, ο θεός έφτιαξε ένα στεφάνι που φορούσε πάντα στο κεφάλι του σε ανάμνηση της και προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν το ίδιο, ως σύμβολο προστασίας ενάντια στις δυνάμεις του κακού.

Η ιέρεια των Δελφών, η Πυθία, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της.

Σήμερα αποτελεί σύμβολο διάκρισης στις τέχνες και στα τέχνες.
Προσθέτει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες και βραστά φαγητά. Χρησιμοποιείται φαρμακευτικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιούσαν φύλλα δάφνης στα ζεστά λουτρά για να ανακουφίσουν τα πονεμένα μέλη τους. Επίσης χρησιμοποιούσαν τον χυμό του καρπού της δάφνης ενάντια στο δάγκωμα του φιδιού, στα τσιμπήματα εντόμων και στις μολυσματικές νόσους.
Το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται για μασάζ σε πιασμένους μυς αλλά και σε ρευματοπάθειες. Λέγεται ότι το υπέροχο άρωμα της καθαρίζει το μυαλό και φέρνει διαύγεια. Ακόμη και ότι μπορεί να ηρεμήσει την υστερία. Ένα άλλο παραδοσιακό γιατροσόφι θέλει τη δάφνη να ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι και να ρίχνει τον πυρετό.


Η πιο περίεργη ιδιότητα της δάφνης, σύμφωνα με την λαϊκή πεποίθηση έχει σχέση με τους κεραυνούς. Ανέκαθεν, ο κόσμος πίστευε ότι η δάφνη προστατεύει από τους κεραυνούς και τις βροντές. Γι’ αυτό θεωρούσαν τη δάφνη φυτό με μαγικές προστατευτικές δυνάμεις.

Πηγή: <<Μαγικά Βότανα>> Margaret Picton


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger