Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί στον τουρκικό τύπο η πρόβλεψη που διατυπώνεται από το γνωστό αμερικανικό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών Ερευνών, Stratfor, που όπως είναι γνωστό εκφράζει τις απόψεις της CIA, ότι το νέο πεδίο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι η Μαύρη Θάλασσα, όπου προβλέπεται να υπάρξει και θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τη παγκοσμία ειρήνη.

Όπως αναφέρεται, η ανάκτηση από την Ρωσία της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου της Κριμαίας έχει ενδυναμώσει την ρωσική ναυτική και όχι μόνο παρουσία στην περιοχή, κάτι που το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει δυναμικά με την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του μέσω μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων.

Black Sea map


Στο σημείο αυτό υπάρχει το ζήτημα της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορούν πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα να παραμένουν επί αρκετό και υπό προϋποθέσεις χρονικό διάστημα στην περιοχή και εδώ είναι ένα σημείο όπου η Ρωσία αντιδρά άμεσα και έντονα.

Το ΝΑΤΟ στην περίπτωση αυτή εκμεταλλεύεται τις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, που ανήκουν στην συμμαχία, για να διοργανώνει μεγάλες ασκήσεις όπως πρόσφατα με την Breeze-2016 που στρέφονται άμεσα κατά της Ρωσίας. Η κατάσταση αυτή όμως διαμορφώνει μια άμεση απειλή γενικότερης ανάφλεξης.

Το ενδιαφέρων εδώ είναι ότι σύμφωνα με το Stratfor η Τουρκία, που ανησυχεί έντονα από την διένεξη του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει ήδη προβάλλει έντονες αντιρρήσεις στην τακτική αυτή. Έτσι και ενώ η Ρουμανία στηρίζει το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και κυρίως η Τουρκία αναμένεται να αποστασιοποιηθούν καθώς δεν θέλουν με τίποτα να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις τους με την Ρωσία στην περιοχή και να υποστούν τις συνέπειες αυτής της έντασης.



Βλέπετε ο φόβος φυλάει τα έρμα!


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger