Η εφημερίδα «φωνή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Yeni Safak, ισχυρίζεται με δημοσίευμά της τη Δευτέρα ότι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν είχε σχεδιάσει να δολοφονηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εγχείρισής του το 2012.

Την αποκάλυψη, σύμφωνα με τη Yeni Safak, έκανε μέλος του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν καταθέτοντας σε Τούρκους εισαγγελείς.

Ο Χουσεΐν Σαριτσιτσέκ (Hüseyin Sarıçiçek), που είχε ομολογήσει μετά την απόπειρα «πολιτικού πραξικοπήματος» (γράφει η Yeni Safak) τον Δεκέμβριο του 2013 και παρέδωσε 200 απόρρητα έγγραφα στον αναπληρωτή εισαγγελέα της Σμύρνης, Οκάν Μπατό (Okan Bato), είπε ότι η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν θα υποβάλλονταν σε εγχείριση στις 7 Φεβρουαρίου 2012.

Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μια μικρή παρένθεση. Τι εννοούν οι ερντογανικοί όταν μιλάνε για «πολιτικό πραξικόπημα» της 17ης-25ης Δεκεμβρίου 2013;

Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησε επιχείρηση των εισαγγελικών και των διωκτικών Αρχών της Τουρκίας σε σπίτια παιδιών των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, των επιχειρηματιών Αλί Αγάογλου και Ριζά Σαράφ και του γενικού διευθυντή της τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, ύστερα από εντολή του αρχιεισαγγελέα Κωνσταντινούπολης.

Οι δικαστικές Αρχές θέλησαν να ερευνήσουν σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά υπουργών, σκάνδαλα που ενέπλεκαν και τον ίδιο τον Ερντογάν και την οικογένεια του.

Ήταν η εποχή, εάν θυμάστε, που ανέβαιναν στο YouTube σκανδαλώδεις συνομιλίες του Ερντογάν, που οδήγησαν στην πρώτη απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

Σε συνομιλία που είχε αναρτηθεί στο YouTube ακουγόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου από τον γιο του Μπιλάλ να απομακρύνει τεράστια χρηματικά ποσά (πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) από το σπίτι του, χρήματα μαύρα και πονηρά.

Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει τότε ότι η επίμαχη συνομιλία ήταν προϊόν μοντάζ και ισχυρίστηκε ότι την κατασκεύασε η αντιπολίτευση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ότι όλα στήθηκαν από τον Φετουλάχ Γκιουλέν με στόχο να τον ανατρέψει.

Από τότε οι σχέσεις των δύο ανδρών καταστράφηκαν.

Μέχρι τότε ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο πνευματικός πατέρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο «μέντοράς» του.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 και μετά έγινε ο θανάσιμος εχθρός του.

Αυτή την επιχείριση των δικαστικών Αρχών της Τουρκίας οι ερντογανικοί την αποκαλούν απόπειρα πραξικοπήματος, διότι θεωρούν ότι στόχος της ήταν η σύλληψη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χουσεΐν Σαριτσιτσέκ φέρεται να έχει καταθέσει, σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν μέσα στο χειρουργείο:

«Ήταν 7 Φεβρουαρίου, την ημέρα της δικαστικής κρίσης με την ΜΙΤ. Ο περιφερειακός της οργάνωσης για το Αιγαίο, ιμάμης Νετσντέτ Ιτσέλ (Necdet İçel), ένας από τους έξι ανθρώπους της μυστικής ομάδος του Γκιουλέν, μου τηλεφώνησε. Μου ζήτησε να παραλάβω έναν συνταγματάρχη από τον σταθμό λεωφορείων και να τον μεταφέρω στο χτήμα στο Τορμπαλί. Πήγα τον συνταγματάρχη στο χτήμα».

«Εν τω μεταξύ, παρατήρησα ότι ο Νετσντέτ Ιτσέλ φώναζε σε έναν 4ης τάξης αστυνομικό επιθεωρητή και του έκανε επίθεση στον κήπο. «Πώς μπορεί να μην εισήλθε στο χειρουργείο; Για όνομα του Θεού, ποιος ανέστησε αυτόν τον άνδρα; Πώς έγινε και δεν μπορούσε να πεθάνει;» φώναζε».

Ο Σαριτσιτσέκ είπε ότι αργότερα πληροφορήθηκε πως ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή και αποφάσισε να μην εγχειριστεί.

«Ήταν τότε που συνειδητοποίησα ότι η οργάνωση θα σκότωνε τον Ερντογάν μέσα στο χειρουργείο», πρόσθεσε.

Ο Σαριτσιτσέκ σημείωσε ότι ο Νετσντέτ Ιτσέλ είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ λίγο πριν τις 7 Φεβρουαρίου 2012 όπως και πριν τις 17 Δεκεμβρίου 2013.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στο πώς η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε δικτυωθεί μυστικά στον στρατό και την αστυνομία.

«Η οργάνωση έδειχνε ιδιαίτερη φροντίδα σε σπουδαστές στρατιωτικών ακαδημιών. Αυτοί οι σπουδαστές εισέπρατταν πνευματική επιβράβευση από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς τους έλεγε ότι είναι οι πρώτοι για τους οποίους προσεύχεται».

Ο Σαριτσιτσέκ είπε στους εισαγγελείς ότι αυτοί οι σπουδαστές εκπαιδεύονταν πώς να αποκρύπτουν τους δεσμούς τους με την οργάνωση του Γκιουλέν και πώς να προσεύχονται μόνο με τα μάτια τους ενώ βρίσκονταν μέσα στις στρατιωτικές σχολές.

Στην Τουρκία ο στρατός είναι (ή τουλάχιστον ήταν) εντελώς κοσμικός και οι προσευχές απαγορεύονταν στο στράτευμα. Εννοεί ότι ο Γκιουλέν είχε «εφεύρει» έναν τρόπο μουσουλμανικής προσευχής μόνο με την κίνηση των ματιών (sic) ώστε οι ισλαμιστές σπουδαστές να μην κινδυνεύουν με ποινές ή ακόμα και με αποβολή.

Είπε ακόμα ότι η οργάνωση του Γκιουλέν διαθέτει και μια ομάδα αντικατασκοπίας. Τα μέλη της αφήνουν μακριά μαλλιά, φοράνε σκουλαρίκια, χρησιμοποιούν τις Σχολές Καλών Τεχνών στα Πανεπιστήμια ως βάσεις τους. Μπορούν να ηχογραφούν συνομιλίες, να εκβιάζουν και να συνωμοτούν επαγγελματικά.

Όπως αντιλαμβάνεστε σκοπός των ερντογανικών είναι να ενοχοποιούν τους πάντες ως μέλη του «παράλληλου κράτους» του Γκιουλέν, διότι αυτό το «παράλληλο κράτος» -όπως το παρουσιάζουν- έχει εισχωρήσει σε όλους τους χώρους. Υποκρίνονται τους κοσμικούς, τους αριστερούς, τους μαλλιάδες με σκουλαρίκια.

Με αυτή την προπαγάνδα ο Ερντογάν μπορεί να συλλαμβάνει ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον Γκιουλέν, είναι όμως αντιφρονούντες στο καθεστώς του, κατηγορώντας του ότι είναι «μυστικοί πράκτορες» της οργάνωσης που υποκρίνονται ρόλους.

Το «παράλληλο κράτος» του Γκιουλέν, ανεξάρτητα εάν υφίσταται και σε ποιο βαθμό, είναι άκρως βολικό για τον Ερντογάν. «Χωρά» όποιον του πάει «κόντρα» και οι πάντες μπορούν να κατηγορηθούν ως μέλη του, είναι ή δεν είναι.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger