“Νέα δεδομένα στον επιχειρηματικό αλλά και στον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής δημιουργούνται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Delek Drilling και Avner Oil Exploration και της Energean Oil & Gas για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin που βρίσκονται στο Ισραήλ”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η EnergeanOil & Gas αποκτά τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου, δυναμικότητας 1,4 και 1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (TCF) αντιστοίχως έναντι συνολικού τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται και δικαιώματα από τη μελλοντική εκμετάλλευση. Τα δύο κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και το 2013 (Karish) στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πλησίον τόσο του κοιτάσματος Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο, όσο και του κοιτάσματος Leviathan, η ανάπτυξη του οποίου επίκειται.

“Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη της ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, την Κύπρο (Αφροδίτη) και, προσφάτως, στην Αίγυπτο (κοίτασμα Zohr) και τα οποία αναμένεται σταδιακά να καλύψουν, πέραν των αναγκών των εθνικών οικονομιών, και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Μεσογείου και της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή”, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο διευθύνων σύμβουλος της DelekDrilling και της AvnerOil & GasExploration, Γιόσι Άμπου, σχολίασε σχετικά:

“Είμαστε ευτυχείς που μεταβιβάζουμε τα κοιτάσματα Karish και Tanin σε ένα σοβαρό, ευρύτερα γνωστό και σεβαστό ενεργειακό όμιλο. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εξετάσαμε αρκετές προσφορές και πιστεύω ότι, μεταξύ όλων των δυνατοτήτων που παρουσιάστηκαν, η σημερινή συμφωνία προσφέρει την καλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου κατά τα επόμενα έτη”, είπε ο κ. Άμπου.

“Ανάλογα με την επίτευξη της συμφωνίας, με χαροποιεί το ότι αποδείξαμε ότι είμαστε σε απόλυτη συμβατότητα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, όπως και με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Όπως πετύχαμε να τηρήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε και τους άλλους στόχους που έχουμε θέσει προς όφελος των επενδυτών και όλων των πολιτών του Ισραήλ”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου EnergeanOil & Gas, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε τα εξής: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία ενισχύει τη θέση της Energean και, βεβαίως, της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, όταν αυτές εργάζονται μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με στόχο την αριστεία σε όλα τα επίπεδα σε μία εποχή όχι μόνο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας αλλά και αρνητική συνολικά για τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, λόγω των χαμηλών τιμών στις αγορές”.

Προστίθεται ότι “η Energean με τη σημερινή συμφωνία αποδεικνύεται για άλλη μία φορά έτοιμη να ηγηθεί της ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στο πλαίσιο και των ευρύτερων συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί στον ενεργειακό τομέα στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ αλλά και σε σχέση με την Αίγυπτο, χώρα στην οποία η εταιρεία μας είναι ήδη παρούσα με ερευνητική δραστηριότητα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, η Energean θα προχωρήσει στην υποβολή αναλυτικού σχεδίου εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου”.

Σημειώνεται ότι η απόκτηση των κοιτασμάτων Karish και Tanin από την EnergeanOil & Gas έρχεται σε μία περίοδο με έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες στην Κύπρο, και στο πλαίσιο του νέου διεθνούς διαγωνισμού παραχωρήσεων, προσήλθαν μεταξύ άλλων και μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες στον τομέα. Επιπλέον, στο Ισραήλ ανακοινώθηκε επισήμως η δρομολόγηση νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων περιοχών.

Τέλος, στην Αίγυπτο εκδηλώθηκε επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο επίσης νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένονται οι απαιτούμενες από την ισραηλινή νομοθεσία εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.


ΠΗΓΗ: mignatiou.com
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger