Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο η 3η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας της Κομισιόν με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά από πολλά χρόνια θα ζητά τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής εκτιμούν ότι με το «πακέτο Τσίπρα» η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ καταγράφουν εκτροχιασμό των μεταρρυθμίσεων που αποτελούσαν προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Επίσης, θέτει ξανά μετά από πολύ καιρό το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 1.550 άτομα, καθώς η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία, προσλαμβάνοντας προσωρινούς και μετακλητούς υπαλλήλους.

Αναλυτικότερα η έκθεση, σε ότι αφορά στο δημόσιο τομέα καταγράφει τα ακόλουθα:


– Δεν έχει γίνει σεβαστό το όριο για τις νέες προσλήψεις σε συνάρτηση με τις αποχωρήσεις και λόγω αυξημένων προσλήψεων προσωρινά απασχολούμενων, καταγράφει ότι πλεονάζουν 1.550 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να μειωθεί το προσωπικό στο δημόσιο τομέα κατά 1.550 άτομα εντός του 2019.

– Πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο που αυξάνουν τη μισθολογική δαπάνη και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

– Διαπιστώνονται καθυστερήσεις και προβλήματα στην εφαρμογή της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

– Η πρόοδος ως προς την αντιστοίχιση των θέσεων εργασίας με την περιγραφή καθηκόντων ανά θέση είναι εξαιρετικά περιορισμένη

– Δεν μπορεί να καταγραφεί συγκεκριμένη πρόοδος και αποτελέσματα σε σχέση με τον συντονισμό της διαχείριση της καταπολέμηση της διαφθοράς.

– Τα ηλεκτρονικά οργανογράμματα των οργανισμών και υπουργείων έχουν μεν προχωρήσει, αλλά βρίσκονται ακριβώς στη μέση και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους ως το τέλος του έτους.

– Το πλάνο εργασίας για διυπουργική συνεργασία έχει σταματήσει.

– Αναμένεται έγκαιρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μετάβασης στον τομέα της δικαιοσύνης.

Ανησυχία για τα μέτρα Τσίπρα
Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πως τα μέτρα της 15ης Μαΐου «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και μετά», αλλά οι συντάκτες της έκθεσης παραπέμπουν στην έκθεση του φθινοπώρου για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της απόκλισης.

Προσθέτουν δε ότι «η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου είναι πηγή ανησυχίας σε σχέση με τον στόχο να γίνουν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας».

Τους κοινοτικούς τους ενόχλησε ιδιαίτερα η 13η σύνταξη και επαναφορά των συντάξεων χηρείας, καθώς στην έκθεση αναφέρουν ότι «θα αυξήσουν τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ».

Ακόμη αναφέρουν ότι «τα μέτρα για το ΦΠΑ και τις συντάξεις είναι προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο ο οποίος προβλεπόταν στην νομοθεσία του 2017 για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους».

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger