Τα σοβιετικά έγγραφα του συμφώνου μη επίθεσης που συμφώνησαν η Σοβιετική Ένωση και η ναζιστική Γερμανία το 1939, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, δόθηκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.

Τα σαρωμένα έγγραφα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Ιστορικής Μνήμης της Ρωσίας, σε συνεργασία με το ιστορικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας, Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ, στις 23 Αυγούστου 1939.

Πρόκειται για σημαντικά ιστορικά έγγραφα, τα οποία ρίχνουν «φως» σε σημαντικές λεπτομέρειες της ταραχώδους εκείνης περιόδου.

Μέχρι σήμερα η ιστορική έρευνα βασιζόταν σε φωτοαντίτυπα των γερμανικών κειμένων.

Το σύμφωνο – που πολλές φορές μνημονεύεται ως «σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» προς τιμήν των δύο υπουργών Εξωτερικών που το υπέγραψαν – ουσιαστικά επέτρεψε στο Γ’ Ράιχ να εισβάλει στην Πολωνία και στην συνέχεια να στραφεί προς την δυτική Ευρώπη δίχως να ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολέμου σε δύο μέτωπα.

Το σύμφωνο περιείχε μυστικό πρωτόκολλο που διαιρούσε την Γηραιά Ήπειρο σε σφαίρες επιρροής, παραχωρώντας στο καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν τις τρεις βαλτικές χώρες και την Φινλανδία.

Τα ιστορικά αρχεία φέρνουν στην επιφάνεια και μία σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος στράφηκε στη Γερμανία και τον Αδόλφο Χίτλερ μετά την απόρριψη της σύναψης αντι-ναζιστικής συμμαχίας από τους Δυτικούς.







Πηγή: crashonline.gr

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger