Τις επόμενες ημέρες αρχίζει το σαφάρι κατασχετηρίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς
Η έλλειψη εσόδων στα δημόσια ταμεία οδηγεί για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών σε μια ανηλεή επίθεση στις καταθέσεις των πολιτών, αφού από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπει σε εφαρμογή ο μηχανισμός ηλεκτρονικής επίδοσης κατασχετηρίων στις τράπεζες.
Σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν οι ΔΟΥ θα παίρνουν τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και θα τα αποδίδουν σε ληξιπρόθεσμα χρέη. Όπως αντιλαμβάνεστε η ενέργεια αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στον κοινωνικό ιστό αφού εκτός από τους «έχοντες», υπάρχουν και οι «μη έχοντες» που διατηρούν στις τράπεζες μικροποσά από μισθοδοσίες προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.
Με βάση αυτή την θλιβερή πραγματικότητα είναι φλέγον ερώτημα πώς το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνει αν κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά για να ζήσει την οικογένεια του ή αν του περισσεύουν;
Όπως αντιλαμβάνεστε το υπουργείο Οικονομικών έχει αγριέψει και προχωρά σε σαφάρι αναγκαστικών κατασχέσεων υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή ακόμη και μέσα σε μερικές ημέρες από την επίδοση του κατασχετηρίου, ενώ με τα σημερινό σύστημα απαιτούνται μήνες.
Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει τα τελευταία δυο χρόνια επιδώσει στις τράπεζες δεκάδες χιλιάδες χειρόγραφα κατασχετήρια για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Οι τράπεζες κάνουν αναζήτηση για τυχόν υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν οι οφειλέτες και εφόσον εντοπίσουν ποσά τα δεσμεύουν και τα αποδίδουν στο δημόσιο ταμείο.
Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, παίρνει μήνες καθώς καθυστερούν οι επιδόσεις από τους δικαστικούς επιμελητές στα κεντρικά καταστήματα όλων των τραπεζών και η αναζήτηση από τις τράπεζες για τραπεζικούς λογαριασμούς. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο δαπανά σημαντικά ποσά για επιδόσεις κατασχετηρίων οι οποίες δεν έχουν κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα καθώς οι οφειλέτες δεν διαθέτουν υπόλοιπα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η νέα διαδικασία είναι πολύ διαφορετική και κυρίως πολύ πιο σύντομη. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των 65 εφοριών στις οποίες υπάρχει δικαστικό τμήμα θα προχωρούν σε ηλεκτρονικό αίτημα προς τις τράπεζες μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Μητρώο καταθετών» για να πληροφορηθούν τα τραπεζικά υπόλοιπα του οφειλέτη. Οι τράπεζες θα τους απαντούν μέσα σε μερικές ημέρες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του και στη συνέχεια η εφορία θα εκδίδει και θα αποστέλλει με ηλεκτρονικό τρόπο κατασχετήριο στην τράπεζα. Η τελευταία θα πρέπει εντός μερικών ημερών να αποδώσει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα γίνεται χωρίς καμία ειδοποίηση του οφειλέτη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «σηκώσει» τα χρήματα και το δημόσιο να μην εισπράξει.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 16 ημέρες. Δηλαδή από την επίδοση έως και την απόδοση των ποσών στο δημόσιο ταμείο. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν φέτος από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 63 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger