Μέσα σε δύο μήνες κάθε φορολογούμενος πρέπει να αποκτήσειe-mail. Σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβληθεί πρόστιμ οτουλάχιστον 100€.

Νέος πονοκέφαλος για τους Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά μέχρι τον Μάιο να αποκτήσουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, μέχρι τον επόμενο Μάιο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που εφαρμόζουν από το 2000 ήδη η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες, με το οποίο η επίδοση όλων των πράξεων της διοίκησης στους πολίτες γίνεται ηλεκτρονικά μέσω e-mail.

Έτσι, μέχρι τότε όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να έχουν αποκτήσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην ηλεκτρονική κοινοποίηση επιβολής προστίμων, πρόσθετων φόρων, και εισφορών, όπως επίσης και ατομικών ειδοποιήσεων για οφειλές που αν δεν εξοφληθούν εντός 40 ημερών η Εφορία θα μπορεί να προχωρά σε λήψεις μέτρων και κατασχέσεις.

Η υποχρέωση δήλωσης e-mail θα είναι υποχρεωτική ακόμη και αν δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο ή δικό τους e-mail.

Όσοι δεν σπεύσουν μέσα σε 60 ημέρες να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να δηλώσουν μία διεύθυνση e-mail, θα αντιμετωπίσουν τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από το 2014 και ξεκινούν από 100 ευρώ κατ’ελάχιστον.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν ακόμα θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή είχαν δηλώσει κάποια στο Taxisnet και άλλαξαν, έστω και αν είναι υπέργηροι σε απομακρυσμένα χωριά ή ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, θα πρέπει να αποκτήσουν και να δηλώσουν e-mail και μάλιστα άμεσα, μέσα σε 60 μέρες το αργότερο από την ημερομηνία της δημοσίευσης της
απόφασης που βρίσκεται στα σκαριά.

Ο νόμος πάντως δεν καθορίζει ότι πρέπει ο λογαριασμός αυτός να είναι προσωπικά του υπόχρεου και άρα θα μπορούσε θεωρητικά να δηλώσει κάποιος το ίδιο e-mail με άλλον που γνωρίζει τη χρήση του διαδικτύου για να μπορεί να ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με την εφορία.

Το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να μην μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεστεί στα δικαστήρια ότι δεν ειδοποιήθηκε από την εφορία, και, άρα, δεν πρέπει να προχωρήσουν τα εις βάρος του μέτρα είσπραξης, επειδή πχ η επιστολή χάθηκε στο ταχυδρομείο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger