Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) από τις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις χθες, η ανακοίνωση της Κίνας πώς αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 12,2% το 2014, αλλά κυρίως η πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου στην κρίση της Ουκρανίας. Οι δύο δυνάμεις μάλιστα είναι έτοιμες να απαντήσουν ενιαία σε περίπτωση που επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως απειλούν ΗΠΑ και Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η συνομιλία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Ζινπίνγκ.
Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου RS-12M Topol-M από το Καπούστιν Γιάρ, μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας, στην περιοχή του Αστραχάν,ο Λευκός Οίκος έσπευσε να πει πώς επρόκειτο για δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και να χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή ως «ρουτίνας».
Προφανώς το γεγονός της χρονικής συγκυρίας δεν λέει τίποτα στις ΗΠΑ, ούτε επίσης το ότι στόχος του πυραύλου ήταν η υπερνίκηση της αντιπυραυλικής ασπίδας που εγκαθιστά το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. ‘Η μάλλον λέει γι’ αυτό έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Ισχυρίστηκαν επίσης από το Λευκό Οίκο πώς είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία για την εκτόξευση του ICBM, όπως απαιτείται από την εκατέρωθεν συμφωνία στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START για τα πυρηνικά όπλα.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κάιτλιν Χέιντεν πρόσθεσε ότι «η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τακτικές δοκιμές τόσο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου ICBMs όσο και τύπου SLBMs» που είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια.
Και πριν προλάβουν να «χωνέψουν» οι ΗΠΑ την εκτόξευση του RS-12M Topol-M από τη Ρωσία ήρθε η ανακοίνωση από την Κίνα πώς αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2% το 2014, τη στιγμή που το Πεκίνο εμπλέκεται σε εδαφικές διαφορές με αρκετές από τις γειτονικές της χώρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας - ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, αλλά πολύ πίσω από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών- το τρέχον έτος θα φθάσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά διψήφια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας που μαρτυρά προφανώς τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να εδραιώσει τη θέση του ως στρατιωτική υπερδύναμη. Γι αυτό το λόγο η κινεζική πολιτική ηγεσία έχει τα τελευταία χρόνια αυξήσει σταθερά τις αμυντικές της δαπάνες κατά 11,2% το 2012 και 10,7% το 2013.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας αυξάνει και τις ανησυχίες των ΗΠΑ αλλά και των γειτονικών κρατών, ιδιαίτερα της Ιαπωνίας με την οποία είναι ανοιχτό το θέμα των εδαφικών διαφορών για την κυριαρχία μιας διαφιλονικούμενης συστάδας νησιών με πλούσιο σε υδρογονάνθρακες πυθμένα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Στο μεταξύ, τη νύχτα υπήρξε και συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Κίνας Σι Ζινπίνγκ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία και τις παρεμβάσεις από τη Δύση.
«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν, «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία. Η Μόσχα, ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι «τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των ... εντάσεων».
Η Ρωσία και η Κίνα που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν στενούς δεσμούς και κοινή οπτική σε πολλά διεθνή διπλωματικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία.
Οι δύο χώρες επίσης έχουν προειδοποιήσει με οικονομικό και νομισματικό «Αρμαγεδώνα» τις ΗΠΑ σε περίπτωση που επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία.

Η όλη κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται έχει φέρει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αρχίζουν πλέον να σκέφτονται τρόπους απεμπλοκής από την Ουκρανία. Πήγαν να παίξουν στην αυλή της Ρωσίας και απ’ ότι φαίνεται δεν τους παίρνει.  
 defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger