Όσλο, Νορβηγία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, όμως η σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται να βαρύνει στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
Ο Ρώσος πρόεδρος προτάθηκε από προσωπικότητες της Ρωσίας για τον ρόλο του στην κρίση της Συρίας και την αποτροπή μιας επίθεσης των ΗΠΑ, προτείνοντας να τεθούν τα χημικά όπλα του Μπασάρ αλ Άσαντ υπό διεθνή έλεγχο.
Συνολικά, οι υποψήφιοι για το βραβείο φτάνουν τον αριθμό ρεκόρ των 278, μεταξύ των οποίων ο
πάπας Φραγκίσκος, ο Έντουαρντ Σνόουντεν και η νεαρή Μαλάλα Γιουσαφζάι -η νεαρή Πακιστανή που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή προασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Τα μέλη της επιτροπής του Ινστιτούτου Νόμπελ στη Νορβηγία, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τρίτη, πρόσθεσαν τις δικές τους προτάσεις και συμφώνησαν σε έναν πολύ πιο μικρό κατάλογο υποψηφίων, 25-40 ονομάτων. Στα τέλη του Απριλίου, αναμένεται να έχουν καταλήξει σε 12 υποψηφιότητες.
Ο νικητής του βραβείου, το οποίο απονεμήθηκε πρώτη φορά το 1901, θα ανακοινωθεί τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί την 10η Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δημοσίευση σχολίου

Blogger