Πριν από λίγο ο Ρώσος ηγέτης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χρησιμοποιώντας κλασική ψυχροπολεμική ορολογία που εχρησιμοποιείτο σε περίπτωση ανταλλαγής πυρηνικών πληγμάτων, προειδοποίησε ευθέως τις ΗΠΑ με "Αμοιβαίο πλήγμα" και είπε ότι «Αν θέλουν να έρθουν έχει καλώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.απαντώντας σε  ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Πρόκειται για τον "οικονομικό Αρμαγαδόνα" για τον οποίο έγραψε λίγο πριν το defencenrt.gr (διαβάστε σχετικά εδώ)
Νωρίτερα στις δηλώσεις του έκανε λόγο για αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία. Υποστήριξε πώς ο Γιανουκόβιτς είναι ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου.
Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το στρατό της για να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των Ουκρανών.
Ο Ρώσος πρόεδρος  υποστήριξε ότι για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τον στρατό του στην Κριμαία, όμως τόνισε πως έχει αυτή την επιλογή.
«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε, όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, όσον αφορά στη διαμόρφωση της τύχης της χώρας τους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τους Ρώσους στην Κριμαία.
«Πάντα σεβόμουν το διεθνές δίκαιο. Αν αν χρησιμοποιούσα τις δυνάμεις μου στην Κριμαία, θα ήταν πάλι μια νόμιμη κίνηση γιατί θα προστατεύαμε τους ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται τόσο πολύ με εμάς, κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά», είπε και τόνισε ότι δεν θα μείνει αδιάφορος, βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους να καταστρέφονται. Ωστόσο ο Πούτιν δήλωσε πως δεν ανησυχεί μήπως ξεσπάσει πόλεμος αφού η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία και πως δεν θα προκαλέσει αποσχιστικά κινήματα στην Κριμαία
Όσον αφορά στις απειλές εναντίον της Ρωσίας, είπε ότι θα προκαλέσουν "αμοιβαίο πλήγμα".
 
 
Ο κ. Πούτιν είπε πως η κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία έγινε δια των όπλων, ενώ μιλώντας για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε δώσει εντολή να πυροβολήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους διαδηλωτές.
 
Όπως είπε, αν και δεν έχει πια καθόλου δύναμη, ο Γιανουκόβιτς είναι ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τον νέο πρωθυπουργό, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
 
Μάλιστα, είπε ότι δεν νομίζει ότι ο Γιανουκόβιτς έχει κάποιο πολιτικό μέλλον και τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτόν είναι καθαρά «ανθρωπιστικό».
 
«Θα τον σκότωναν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία θα αποτελούσε για τη Ρωσία την ύστατη επιλογή.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ζωντανών του δηλώσεων το μεσημέρι της Τρίτης από την κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας.
Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι για την ώρα η Ρωσία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τον στρατό της στην Κριμαία, όμως τόνισε ότι έχει αυτή την επιλογή.
«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε, όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, όσον αφορά στη διαμόρφωση της τύχης της χώρας τους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τους Ρώσους στην Κριμαία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και πως η χρήση των στρατιωτικών του δυνάμεων στην Κριμαία, θα αποτελούσε μια «νόμιμη κίνηση», αφού
-όπως εξήγησε- με αυτόν τον τρόπο θα προστάτευε τους ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται τόσο πολύ με τη Ρωσία, κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά».
Μάλιστα τόνισε ότι δεν θα μείνει αδιάφορος, βλέποντας τους πολίτες της Κριμαίας να καταστρέφονται αν και σημείωσε πως δεν ανησυχεί μήπως ξεσπάσει πόλεμος αφού, «η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία και δεν θα προκαλέσει αποσχιστικά κινήματα.
«Αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία».
Όπως είπε, αν και δεν έχει πια καθόλου δύναμη, ο Γιανουκόβιτς είναι ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τον νέο πρωθυπουργό, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το στρατό της για να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των Ουκρανών.
 
 
Στη συνέχεια, ο Πούτιν δήλωσε πως δεν ανησυχεί μήπως ξεσπάσει πόλεμος αφού, όπως είπε, η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία και πως δεν θα προκαλέσει αποσχιστικά κινήματα στην Κριμαία.

defencenrt.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger