Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τατάρων της Κριμαίας και ήδη έχει συναντηθεί με σχεδόν 50 εκπροσώπους Ταταρικών Ενώσεων της Κριμαίας.

«Όποτε υποφέρουν οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους βοηθήσουμε».
Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών «οι Τάταροι αντιπροσωπεύουν το 13% της Κριμαίας. Αν η περιοχή συνεχίσει να βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, οι Τάταροι φοβούνται ότι θα πρέπει να πάρουν πάλι το δρόμο της εξορίας».
«Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων φυλάει τα ισλαμικά τεμένη και είναι στους δρόμους καθώς φοβούνται μια επανάληψη του εκτοπισμού τους, το 1944». Τότε ο Στάλιν τους είχε εκτοπίσει λόγω της συμμαχίας τους με τον χιτλερικό στρατό, όπως άλλωστε είχαν κάνει και οι Ουκρανοί ιδιαίτερα της περιοχής της Γαλικίας.
Η Νταβούτογλου δήλωσε καταληκτικά ότι «η Τουρκία είναι η πατρίδα των Τατάρων, μπορούν να επιστρέψουν όποτε θέλουν». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχουν κατά νου «να επιδείξουν αδιαφορία σε όποιο ζήτημα έχει σχέση με τους συμπατριώτες τους στην Κριμαία ή όπου αλλού στον κόσμο». (Anadolou Agency).
Ξεσκονίζουν τις συνθήκες
Από ρώσικης πλευράς , τα τηλεοπτικά δελτία αναφέρουν ότι ο τουρκικός Τύπος βρίθει άρθρων που υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε η Μεγάλη Αικατερίνη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1783, η χερσόνησος περνούσε στη Ρωσία υπό τον όρο της μη αυτονόμησής της. Αποφαίνονται λοιπόν ότι εάν η Κριμαία αυτονομηθεί, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της.
Ο Ρώσος πολιτειολόγος Vsevolod Sazonov έκανε δηλώσεις στο στο ρωσικό κανάλι lifenews δίνοντας διαφορετική ερμηνεία στη Συνθήκη και κατέληξε στο ότι υπήρξε το δημοψήφισμα του 1991, όπου το 93% των κατοίκων της Κριμαίας είχε επιλέξει την αυτονομία της χερσονήσου.
Αντι-ρώσοι φανατικοί
H Todayszaman φιλοξενεί άρθρο του Hasan Kanbolat, o οποίος αν και πιο μετριοπαθής, υποστηρίζει την τουρκική ταυτότητα των Τατάρων και εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική της Ρωσίας:
«Όταν το Χανάτο της Κριμαίας προσαρτήθηκε επίσημα στη τσαρική Ρωσία το 1783 ,εκατοντάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας και άτομα εκτοπίστηκαν από την περιοχή προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Όσοι Τάταροι παρέμειναν εξορίστηκαν στην Κεντρική Ασία το 1944 από το Στάλιν. Ενδιάμεσα είχε προηγηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 1917, η Λαική Δημοκρατία της Κριμαίας που είχε σχηματισθεί από τους Τατάρους της Κριμαίας και από τον πρόεδρο συνιδρυτή της, Noman Çelebicihan. Ο ίδιος είχε γράψει το ποίημα που αποτέλεσε τον εθνικό ύμνο της Ταταρικής Κριμαίας. Όταν την Κριμαία την κατέλαβαν οι μπολσεβίκοι τον Ιανουάριο του 1918, ο Çelebicihan συνελήφθηκε και εκτελέστηκε».
Τα ουκρανικά ΜΜΕ καθησυχάζουν τους Τάταρους
Τα ουκρανικά μέσα της Κριμαίας και ιδιαίτερα το Nahnews.ua, στην στήλη Νέα του Karkhov, καθησυχάζουν τους τουρκόφωνους Τατάρους της περιοχής, για το ενδεχόμενο προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία ή για ανεξαρτητοποίησή της, υπό τη ρωσική αιγίδα. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σε περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου απόσχισης μέρους της Ουκρανίας, η Τουρκία θα αξιώσει την Κριμαία».
Eπιχειρηματολογούν ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζί (Küçük Kaynarca), στς 19 Απριλίου του 1783, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να θέσει αξίωση για την χερσόνησο της Κριμαίας, σε περίπτωση που ένας τρίτος επιχειρήσει την κατοχή της ή σε περίπτωση που η Κριμαία έχει την πρόθεση να κυρήξει την ανεξαρτησία της, όπως γράφει και ο Nerdun Khadzhyoglu στην Hurriyet.
Yποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά δεν κυβερνά ο Turgut Ozal που το 1991 μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, αρκέσθηκε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ταταρικής μειονότητας στην Κριμαία.
Τι λένε οι τουρκικές εφημερίδες
Το ουκρανικό άρθρο προβαίνει ακόμα και σε απειλές, σε περίπτωση απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, αναδημοσιεύοντας το προκλητικό κείμενο της τουρκικής εφημερίδας:
«Αν οι αρχές της Κριμαίας επιχειρήσουν την ανεξαρτητοποίησή της, και αν η Ρωσική Ομοσπονδία πάρει οποιαδήποτε απόφαση αναγνώρισής της, τότε ένα πράγμα να ξέρουν: δε ζούμε πια στο 1944 όπου η φτωχή -παραπεταμένη Τουρκία φοβούμενη τον Στάλιν, παρακολουθούσε σιωπηλή τους εκτοπισμούς των Τούρκων του Καυκάσου και της Κριμαίας.Ο ρωσικός στρατός μετά βίας κατάφερε να κερδίσει τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008. Τώρα θα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, που είναι το ΝΑΤΟ; Αν θέλει μπορεί να το πιστεύει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: αντίθετα από τους μανιακούς της ειρήνης, Ευρωπαίους, ο τουρκικός λαός δεν έχει κανένα συνειδησιακό πρόβλημα στη χρήση στρατιωτικής βίας».
Οι στρατιωτικές οργανώσεις των Τατάρων
To, δε, απόλυτα Τζιχαντιστικό ειδησεογραφικό site kavkaz center.com, που αναγνωρίζει επίσημα την θυγατρική της Al Qaida σε Λίβανο και Συρία, Jabhat Al Nosra και τον παγκοσμίου φήμης αποκεφαλιστή/ηγέτη της Τσετσενίας, Εμίρη Al Chichan, φιλοξενεί σε άρθρο τις απόψεις του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Mustafa Cemil.
Σύμφωνα με αυτόν, τα Majlis, δηλαδή τα τοπικά ταταρικά «κοινοβούλια» των Τατάρων της Κριμαίας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να διαπραγματευθούν με τις «παράνομες αποσχιστικές αρχές της Κριμαίας».
Ο Mustafa Cemil δηλώνει ότι οι Τατάροι της Κριμαίας έχουν ήδη σχηματίσει παραστρατιωτικές μονάδες:
«Τα Majlis, θα πολεμήσουν ακόμα και αν χρειασθεί να εμπλακούν σε βίαια αντιπαράθεση με τους εισβολείς. Τώρα οργανώνουμε μονάδες μαχητών των Τατάρων της Κριμαίας που είναι έτοιμοι να ριχθούν στη μάχη».
»Αυτές οι μονάδες θα οπλισθούν από τις κρατικές αρχές της Ουκρανίας και θα ενταχθούν στην αστυνομία ή στον στρατό. Έτσι θα πάρουν όλον τον απαραίτητο οπλισμό. Ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για αυτήν τη συμφωνία».
To Ria Novosti αναφέρει ότι οι Τάταροι ενεπλάκησαν σε επεισόδια με τους ρωσόφωνους, έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, προκειμένου να ανασταλούν οι εργασίες του.
Ο ηγέτης των Τατάρων στην Κριμαία:


Οι Τάταροι έκαναν επεισόδια και διαδηλώσεις στην Συμφερόπουλη, εναντίον των Ρώσων:



Δημοσίευση σχολίου

Blogger