Οι θεωρίες συνωμοσίας, τώρα δικαιώνονται.
Στο στόχαστρο των Αμερικανών πολιτών, του Κογκρέσου, της Επιτροπής Έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου και διεθνών αναλυτών σε θέματα τρομοκρατίας βρίσκονται η CIA και το FBI ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι πληροφοριοδότης τους, που είχε διεισδύσει στους κόλπους της αλ Κάιντα από το 1993, είχε συναντηθεί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και γνώριζε ότι ο πρώην ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου σχεδίαζε να χρηματοδοτήσει επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.
«Για πόσα άλλα θέματα είναι στο σκοτάδι ο αμερικανικός λαός; Γιατί δεν είχαμε ενημερωθεί για την ύπαρξη του πληροφοριοδότη;» ρωτά ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου, Λι Χάμιλτον, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στις υπηρεσίες ασφαλείας για ολιγωρία καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του προκατόχου του Μπιλ Κλίντον, χάθηκαν δέκα φορές ευκαιρίες για την αποκάλυψη τρομοκρατικών σχεδίων. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο θα ζητήσει σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του δικτύου NBC και των Washington Times, που πρώτοι έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, τα στοιχεία για τη δράση του πράκτορα «έλειπαν» από τους φακέλους της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αποκαλύφθηκαν κατά την εκδίκαση αγωγής κατά του FBI, που έχει καταθέσει άλλος πράκτοράς του, ο Μπάσεμ Γιούσεφ, κατηγορώντας την υπηρεσία για διακρίσεις σε εργασιακά θέματα.
Όπως υποστηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο πράκτορας, που είχε τις επαφές με τον Μπιν Λάντεν, είχε εργαστεί ως οδηγός του εξτρεμιστή Αιγύπτιου σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη κι ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Ο Ραχμάν φέρεται ότι είπε στον πληροφοριοδότη:
«Αν χρειαστείς χρήματα, πήγαινε κατ” ευθείαν στον Οσάμα και πες του ότι σε έστειλα εγώ». Ο συγκεκριμένος πράκτορας μάλιστα φέρεται να είχε αποσπάσει από μέλη της Αλ Κάιντα απόρρητες πληροφορίες, που χρησιμοποιήθηκαν για να αποτραπεί τρομοκρατική επίθεση σε μασονική στοά στο Λος Άντζελες.
Οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη, Χαλίντ Μοχάμεντ, Αλι Αμπντούλ Αζίζ Αλί, Ουαλίντ μπιν Ατας, Μούσταφα αλ Χαουσάουι και Ράμζι Μπιναλσίμπ, κρατούνται και αναμένεται η δίκη τους σε στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο της Κούβας.
(Με πληροφορίες από Ελευθεροτυπία, Washington Times)

Δημοσίευση σχολίου

Blogger