Την άποψη ότι δεν υπάρχει θέμα διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, εξαιτίας των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, διατύπωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου - ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο της Hartie School of Governance, στο οποίο, επίσης, συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι -  αυτό που είναι αναγκαίο είναι να ακουστεί το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα, με τις οδυνηρές και τεράστιες αλλαγές τελικώς να αποδίδουν, αφού πρώτα η χώρα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ποτέ πραγματοποιήσει κράτος - μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι υπάρχει και ευθύνη της Ε.Ε. για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, καθώς «εάν υπήρχε άλλη αντιμετώπιση, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα της ύφεσης, και της ανεργίας».
Το μήνυμα των ευρωεκλογών

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνολικά στην Ευρώπη, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι «υπάρχουν προβλήματα, αλλά ας συνεχίσουμε όπως πριν. Θα ήταν το λάθος συμπέρασμα», τόνισε και αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικούς τρόπους να το αντιμετωπίσει κανείς, είτε με την Οδύσσεια, όπου στο τέλος του δύσκολου δρόμου υπάρχει η Ιθάκη, είτε με τον Σίσυφο, που τιμωρήθηκε να κουβαλά χωρίς τέλος τα βάρη του.

Οι ευθύνες της Ελλάδας
Παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις σαφώς και είναι υπεύθυνες για κακοδιαχείριση της οικονομίας, αλλά επεσήμανε ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε - συνδυασμός λιτότητας και μεταρρυθμίσεων και απαίτηση για επίτευξη των όποιων στόχων σε πολύ σύντομο χρόνο - κατέστησε πολύ δύσκολη την όλη κατάσταση στην χώρα.
Μάλιστα υπενθύμισε δήλωση του πρώην Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις και λιτότητα και γι' αυτό ο ίδιος επέλεξε τις μεταρρυθμίσεις.

Το δημοψήφισμα
Σε ό,τι αφορά τη πρότασή του - όταν ήταν Πρωθυπουργός - να υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τόνισε ότι ήταν αναγκαίο ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη για την όποια απόφαση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα είχαν ανταποκριθεί θετικά. «Οι αντιδράσεις που είχα από τους εταίρους αφορούσαν το ρίσκο των αγορών, πιστεύω όμως ότι το μεγαλύτερο ρίσκο αφορούσε την πολιτική», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη και ανέφερε ενδεικτικά το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ακόμη και προκαταρκτικών εκλογών των ευρωπαϊκών κομμάτων, προκειμένου να αναδειχθούν οι υποψήφιοι, καθώς «με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή».


www.naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger