Τη θέση του ότι το ευρώ δεν αποτελεί σωστό όχημα για την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα του επανέλαβε ο γερμανός καθηγητής, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ifo Institute, Χανς Βέρνερ Ζιν, μιλώντας σε φόρουμ της KPMG στην Αθήνα.

Επισήμανε ότι η διεύρυνση της Ευρώπης προς την ανατολή δεν είχε μελετηθεί σωστά με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην ανταγωνιστικότητα των χωρών σε όρους εργατικού κόστους. Ο καθηγητής Ζιν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία η οποία, όπως είπε, έχει 50% χαμηλότερο ημερομίσθιο από την Ελλάδα και το 1/3 της Ισπανίας.

Στην παρουσίαση του ο καθηγητής εκδήλωσε την υποστήριξη του προς το μοντέλο της Ομοσπονδιακής Ευρώπης το οποίο θεωρεί μια από τις τέσσερις επιλογές για τις χώρες της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι άλλες τρεις, όπως είπε, είναι η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας, η αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας και τέλος η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Ο καθηγητής Ζιν υπήρξε κατηγορηματικός ότι η τελευταία αυτή επιλογή αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, αλλιώς «η χώρα θα περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στην απελπισία», όπως χαρακτηριστικά είπε.
 Τόνισε ιδιαίτερα ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι προσωρινή με τη δυνατότητα επανένταξης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υποστήριξε ότι μια τέτοια προοπτική θα έδινε στις κυβερνήσεις το πολιτικό κίνητρο για να κάνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και να αναλάβουν ουσιαστική δράση.



http://olympia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger