O αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ περιγράφει τη νέα δομή κι εξηγεί τις δυνατότητες του στόλου, του 21ου αιώνα.

RIA Novosti

Την παραμονή της έλευσης του 2013, στην πόλη Σεβεροντβίνσκ, της περιοχής Αρχάνγκελσκ, στη ναυπηγο-κατασκευαστική ζώνη της εταιρείας «Sevmash», συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα. Πρώτον, παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), το πρώτο πυραυλικό υποβρύχιο στρατηγικού σκοπού, που ναυπηγήθηκε με την κωδική ονομασία project 955, της κλάσης «Borei.  Το υποβρύχιο, εντάχθηκε επίσημα στη δύναμη του ρώσικου Στόλου, την 10η Ιανουαρίου 2013. Πρόκειται για ένα πραγματικό «καταδρομικό» υποβρύχιο, μεταφέρει 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου «Bulava-30» (SS-NM-30 σύμφωνα με τη δυτική κατηγοριοποίηση), με 6-10 πυρηνικές κεφαλές, με ανεξάρτητη στόχευση έκαστος. Το υποβρύχιο, πήρε το όνομα του ιδρυτή της Μόσχας, πρίγκιπα «Yury Dolgorukiy». Δεύτερον, την ίδια ημέρα, καθελκύστηκε το τρίτο σκάφος του ίδιου τύπου «Vladimir Monomakh», και σύντομα θα «πέσει» στη θάλασσα το τέταρτο σκάφος της σειράς, με πιο ευρεία άκατο, το «Saint Nicholas».

Οκτώ νέα υποβρύχια μέχρι το 2020

Το διευρυμένο «σκαρί» του νέου υποβρυχίου, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ο «Άγιος  Νικόλαος» και στη συνέχεια τα υπόλοιπα σκάφη της σειράς, θα μεταφέρουν 20, αντί για 16 πυραύλους «Bulava-30». Το έργο αυτό έχει ήδη πάρει τον κωδικό – project 955A. Αν λάβουμε υπόψη, ότι στις εγκαταστάσεις του «Sevmash», βρίσκεται έτοιμο προς παράδοση το δεύτερο υποβρύχιο του έργου 955, με την ονομασία «Alexander Nevskiy» και ο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος» έχει ήδη αρχίσει τις δοκιμές στην ανοικτή θάλασσα, τότε συνειδητοποιούμε ότι στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, οι ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας ενισχύονται με τέσσερα σύγχρονα υποβρύχια με δυνατότητα μεταφοράς επί του σκάφους, συνολικά 68 πυραύλων. Μέχρι το 2020 «το Τάγμα συνοδείας» του πρίγκιπα «Yury Dolgorukiy», θα πρέπει να διαθέτει συνολικά οκτώ υποβρύχια. Με 148 βαλλιστικούς πυραύλους «Bulava» επί των σκαφών. Τα υποβρύχια, θα συμπληρώσουν την επιχειρησιακή ισχύ των στρατηγικών δυνάμεων του ΠΝ με τα πυραυλικά υποβρύχια του σχεδίου 667BDR «Kalmar» (Delta III) και 667 BDRM «Delfin» (Delta IV).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναυάρχου Βίκτορ Τσιρκόφ, τα συγκεκριμένα σκάφη, καθώς και τα πυρηνικά υποβρύχια του έργου 885M, κλάση «Yashen», τα εκσυγχρονισμένα υποβρύχια του έργου 949M, κλάσης «Granit» (στην οποία άνηκε το «Κουρσκ» που βυθίστηκε) και τα βαρέως τύπου πυρηνικά πυραυλοφόρα καταδρομικά του έργου 11442 «Orlan», (η ναυαρχίδα του βόρειου στόλου είναι το καταδρομικό «Piotr Velikiy» - Μέγας Πέτρος), αποτελούν τον πυρήνα των ρώσικων στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής.

Τα σύγχρονα αεροπλανοφόρα μάχης

Σε μια πρόσφατη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ο αρχηγός του ΠΝ, δήλωσε ότι ο πυρήνας μιας τέτοιας δύναμης θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από αεροπλανοφόρα. «Μαζί με τα αποβατικά ελικοπτεροφόρα πλοία στάθμευσης, ξένης κατασκευής (σαν το γαλλικό «Mistral»), η βάση μιας τέτοιας επιχειρησιακής ναυτικής δύναμης στο μέλλον, θα πρέπει να είναι μια νέα γενιά αεροπλανοφόρων», είπε ο ναύαρχος. Εξήγησε, ότι σε αντίθεση με τα βαριά αεροπλανοφόρα των προηγούμενων γενεών (όπως το «Admiral Nikolai Kuznetsov»), το νέο αεροπλανοφόρο θα πρέπει να είναι ένα καινοτόμο universal πολεμικό πλοίο, μεγάλου τονάζ. Τα κύρια οπλικά συστήματά του, θα είναι τα επανδρωμένα και τα μη επανδρωμένα (ρομποτικά) μηχανήματα μάχης που λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από το νερό, και πιθανώς στο διάστημα. Αυτό που θα καθορίζει την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτών των σκαφών, θα είναι η παρουσία στην αεροπορική ομάδα του πλοίου, αεροσκαφών ραντάρ, καθώς και αναγνωριστικών και επιθετικών UAV.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου Τσιρκόφ, προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ναυτικού συγκροτήματος μάχης, το οποίο θα περιλαμβάνει, εκτός από το αεροπλανοφόρο και τα πλοία της ομάδας μάχης, σημεία ελλιμενισμού με την απαραίτητη υποδομή, ιπτάμενα μηχανήματα, κέντρο εκπαίδευσης για τα πληρώματα και τις αεροπορικές μονάδες της ναυτικής αεροπορίας, και άλλα επιχειρησιακά στοιχεία υποστήριξης. « Η βάση για τη δημιουργία της «ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου», θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020», κατέληξε ο Τσιρκόφ.
Όμως, εκτός από τα μεγάλα πλοία, οι δυνάμεις επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού σε όλες τις ζώνες ευθύνης του, σύμφωνα με την αρχηγό, θα στηρίζονται και σε μικρότερα πλοία (φρεγάτες και κορβέτες), ορισμένα από τις οποία ήδη κατασκευάζονται σε ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης και του Καλίνινγκραντ. Όπως είπε , το κύριο πολεμικό πλοίο σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα πρέπει να είναι το αντιτορπιλικό – σύγχρονου σχεδιασμού, που θα έχει ισχυρές επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού δυναμικού αντιαεροπορικής άμυνας.

Στόλος πολλαπλών αποστολών

Ο ναύαρχος είπε επίσης, ότι το πρώτο πλοίο για την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών προσεγγίσεων, θα είναι μια πολλά υποσχόμενη κορβέτα  η ανάπτυξη της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη και στην οποία  θα τοποθετηθεί εξοπλισμός και συστήματα για πλοία παράκτιας φύλαξης. «Η κορβέτα θα είναι ‘φορτωμένη’ με τα πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά όπλα, θα έχει σύγχρονα συστήματα ναρκοθέτησης και αεράμυνας, θα διαθέτει την κατάλληλη ισχύ πυρός για να υποστηρίζει αποβατικές ενέργειες πεζοναυτών και δυνάμεων του στρατού ξηράς».
Ο Τσιρκόφ, εξήγησε ότι η κορβέτα θεωρείται «πειραματική», όσον αφορά στη μετάβαση σε σχεδιασμό σπονδυλωτών πλοίων μεγαλύτερου τονάζ. Στη συνέχεια, τα σχέδια (σπονδυλωτής) ναυπήγησης και τα ολοκληρωμένα ρομποτικά συστήματα μάχης της κορβέτας, θα χρησιμοποιηθούν και στα άλλα πλοία του προγράμματος, διαμορφώνοντας τη νέα δομή του μελλοντικού στόλου.

Αεροναυτικά συστήματα νέας γενιάς

Ο ναύαρχος, σκιαγράφησε την εικόνα της ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού στα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι «μετά το 2020, μπορούμε να προβλέψουμε τη μετάβαση σε μεγάλης κλίμακας κατασκευές αυτόνομων μη επανδρωμένων υποβρύχιων σκαφών και θαλάσσιων ρομποτικών συστημάτων και την ανάπτυξη ειδικού εξοπλισμού, κατά κύριο λόγο στα υποβρύχια, διαφόρων αποστολών και σκοπών». Στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης, από το 2021 έως το 2030,  «σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να υιοθετηθούν νέα προηγμένα όπλα για το Πολεμικό Ναυτικό, συστήματα νέας γενιάς και πολλαπλών σκοπών». Ταυτόχρονα, η ναυτική αεροπορία θα πρέπει να ενισχυθεί από αεροσκάφη ραντάρ, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που θα μεταφέρονται στα πλοία. Αυτή είναι η βασική ιδέα του μελλοντικού αεροναυτικού συγκροτήματος μάχης.
Σύμφωνα με την αρχηγό του ΠΝ, «θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, με επανδρωμένα αεροσκάφη που βασίζονται σε προηγμένα συστήματα και θα αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο αεροσκαφών. Στη συνέχεια, το ΠΝ θα προχωρήσει στη χρήση πολυλειτουργικών μοντέλων αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων UAV».


http://gr.rbth.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger