Στο ποσό των €480 μηνιαίως υπολογίζονται οι βασικές ανάγκες ενός ατόμου, ώστε αυτό να διαβεί με αξιοπρέπεια στις μέρες μας.

Το ποσό αυτό θα λαμβάνουν, από τον προσεχή Ιούλιο, οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στη χώρα μας, των οποίων τα εισοδήματα κρίνονται μη επαρκή για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Το ποσό των €480 μηνιαίως αντιπροσωπεύει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα-ΕΕΕ, που το υπουργείο Εργασίας έχει υπολογίσει έπειτα από επιστημονικές μελέτες.

Εξυπακούεται ότι το τελικό ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα αποτελεί συνάρτηση του μεγέθους και της σύνθεσης ενός νοικοκυριού (εξαρτώμενα).

Καθοριστικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος είναι η αξία της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του αιτητή.

Η εισαγωγή του ΕΕΕ τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2014 και η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τρέχει να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα το καταθέσει στη Βουλή, ζητώντας την ταχεία εξέτασή του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υποβολή αιτήσεων.

Στο ενδιάμεσο, η υπουργός Εργασίας προγραμματίζει μια τελευταία συνάντηση με τις ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, και τις εργοδοτικές Οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, για την εξέταση κάποιων διατάξεων του νομοσχεδίου που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Με την εισαγωγή του θεσμού του ΕΕΕ η Κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, αντικαθιστώντας το δημόσιο βοήθημα, μοντέλο κοινωνικής στήριξης που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες.

Οι λήπτες του δημοσίου βοηθήματος υπολογίζονται περίπου σε 28.000 άτομα. Αριθμός που προφανώς θα αυξηθεί, αφού όλες οι κοινωνικές παροχές θα συγκεντρωθούν υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας και κατά δεύτερο εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών (ανεργία), αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης.

Υπολογίζεται ότι η δαπάνη για το ΕΕΕ θα ανέλθει στα €260 εκατ. το τρέχον έτος. Του ΕΕΕ εξαιρούνται το επίδομα τέκνου, η φοιτητική χορηγία, οι παροχές για τα ανάπηρα άτομα και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Εξαιρούνται επίσης τα σχέδια οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες.


http://ksipnistere.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger