Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι, οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi).
Σκοπός τους ήταν η κλοπή μεγάλων ποσοτήτων αεροπορικού καυσίμου ( Jet Propelant 8) από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης του Άραξου Αχαΐας και στη συνέχεια η περαιτέρω νόθευση και λαθρεμπορική διακίνησή τους στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και επιφέροντας αντίστοιχη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι, ο 40χρονος Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της πρόσβασης που είχε στο χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών, ως χειριστής εφοδιασμού της Αεροπορικής Μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη, συνδρομή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε κατάλληλα για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντίγραφο του κλειδιού (αντικλείδι) για την απασφάλιση του φρεατίου που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Παράλληλα κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, συνέδραμε ως προπομπός για την αποφυγή ελέγχου τους από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.
Αναφορικά με τους τρεις ημεδαπούς (46χρονος, 36χρονος και 28χρονος) προέκυψε ότι, χρησιμοποιώντας δύο ειδικά μετασκευασμένα βυτιοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του 36χρονου ιδιώτη, μετέβαιναν στις εγκαταστάσεις καυσίμων της Αεροπορικής Μονάδας και, με τη μέθοδο της μετάγγισης, αφαιρούσαν από τις δεξαμενές ασφαλείας αλλά και από τον αγωγό που συνδέεται με τις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων, μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων.
Το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τα μέλη του κυκλώματος κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να μεταφέρουν με τα προαναφερόμενα οχήματα, 1.610 λίτρα κηροζίνης τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της Αεροπορικής Μονάδας.
Τα μετασκευασμένα φορτηγά - βυτιοφόρα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς λαθρεμπορικών προϊόντων ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(Α) Στο όχημα που επέβαιναν ο 46χρονος με τον 28χρονο:
- Πλαστικό βυτίο χωρητικότητας 1.000 λίτρων πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη.
- Πλαστικό βυτίο χωρητικότητας 500 λίτρων πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη.
- Μεσαίου μεγέθους δοχείο πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη.
- Δελτίο ελευθέρας εισόδου στην Αεροπορική μονάδα με τα στοιχεία του 46χρονου, το οποίο όφειλε να παραδώσει στην υπηρεσία του μετά την συνταξιοδότηση του.
- Κλειδί που αντιστοιχεί και απασφαλίζει την δεξαμενή ασφαλείας και για το οποίο προέκυψε από την διενεργηθείσα προανάκριση ότι είναι αντίγραφο του μοναδικού κλειδιού της Αεροπορικής Μονάδας.
- Πλαστικός σωλήνας (τύπου σπιράλ) μήκους 4.40 μέτρων κατάλληλος για τη μετάγγιση υγρών καυσίμων.
- Ζεύγος πλαστικών εργατικών γαντιών.
- Τρεις φακοί κεφαλής.
- Φακός χειρός.
- Πλαστική προστατευτική μάσκα προσώπου.
- Φορητός ασύρματος.
- Ψηφιακή συσκευή καταγραφής ήχου.
- Ιμάντας μήκους 2,20 μέτρων με σιδερένια λαβή στην απόληξή του.
- Διάφορα εργαλεία (κατσαβίδι, πένσα, γερμανικό κλειδί).
Β) Στο όχημα που επέβαινε ο 36χρονος:
- Σε βυτίο χωρητικότητας 2.500 λίτρων βρέθηκαν 110 λίτρα υγρού αεροπορικού καυσίμου JP-8.
- Πέντε (5) πλαστικά δοχεία, κενού περιεχομένου που αναδύουν έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.
- Συσκευή μηχανικής άντλησης υγρών.
- Κομμάτι υφάσματος, μήκους (1) μέτρου, που αναδύει έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.
- Μεταλλική ράβδος, μέτρησης καυσίμων, μήκους 0.95 μέτρων.
- Ορθογώνια μεταλλική δεξαμενή, από το εσωτερικό της οποίας αναδύεται έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έρευνες και κατοικίες, οχήματα και χώρους επαγγελματικής δραστηριότητας των δραστών σε Αττική και Αχαΐα, κατά τις οποίες βρέθηκαν:
Α) στην λυόμενη αγροικία του 36χρονου και του 28χρονου αστυνομικού σε περιοχή της Αχαΐας, κεκαλυμμένη υπεδάφια δεξαμενή χωρητικότητας (10.000) λίτρων που περιείχε υπολείμματα υγρού καυσίμου (κηροζίνης) υπολογιζόμενη σε 250 λίτρα.
Β) στην οικία του 46χρονου και 28χρονου, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας:
- Δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια, με λάμα μήκους 8 και 8,7 εκ. αντίστοιχα
- Τρία στιλέτα
- Μαχαίρι με λάμα μήκους 18 εκ.
- Είκοσι πέντε (25) κάλυκες διαμετρήμματος 9mm
- Δεκαέξι φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
- Πέντε (5) κινητές δεξαμενές χωρητικότητας (1.000) λίτρων εκ των οποίων οι τέσσερις (4) περιείχαν υπολείμματα καυσίμου (κηροζίνης) και μία (1) ποσότητα κηροζίνης (500-600) λίτρων
- Λέβητας χωρητικότητας 1.000 λίτρων που περιείχε ποσότητα 250 λίτρων κηροζίνης.
Γ) Στην οικία του 36χρονου σε περιοχή της Αττικής, πλήθος παραστατικών μεταφοράς καυσίμων (φορτωτικές) που έφεραν τα στοιχεία του.

Δ) Στις εγκαταστάσεις σταθμεύσεως οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τον 36χρονο ως χώρος στάθμευσης και φύλαξης των βυτιοφόρων οχημάτων ιδιοκτησίας του, σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν δύο (2) Δ.Χ. φορτηγά (Τράκτορες-Ελκυστήρες) ιδιοκτησίας του ιδίου.
Εκτιμάται ότι οι δράστες στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, αφαίρεσαν και διακίνησαν από τον Νοέμβριο του 2013, τουλάχιστον 36.000 - 50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου.
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, διενεργείται λεπτομερής καταμέτρηση και έλεγχος νοθείας των ποσοτήτων καυσίμων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.
Τα κατασχεθέντα οχήματα θα παραδοθούν για φύλαξη στις κατά τόπο αρμόδιες διευθύνσεις Τελωνείων Αττικής και Αχαΐας του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα κατασχεθέντα παραστατικά (φορτωτικές) μεταφοράς καυσίμων με στοιχεία του 36χρονου ημεδαπού θα αποσταλούν στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τον περαιτέρω φορολογικό έλεγχό τους.
Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.).
Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυφύλακας που υπηρετούσε σε υπηρεσία της Αττικής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.


http://news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger