Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ έδωσε εντολή ένα από τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ να κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να είναι έτοιμο σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 

«Η εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα επιτρέψει στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών, πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», σημείωσε το Πεντάγωνο.
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται από δύο ακόμη πολεμικά πλοία που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι. 

Τα τρία πλοία που παρέμεναν στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, αναχώρησαν σήμερα και αναμένεται να φθάσουν απόψε στον Περσικό Κόλπο.

Το USS George H.W. Bush είχε αποπλεύσει από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, το Φεβρουάριο και έκτοτε περιπολούσε στη Μέση Ανατολή. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα αποφάσιζε μέσα στις επόμενες ημέρες ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι μέσα σε τρεις ημέρες αυτή την εβδομάδα κυρίευσαν σημαντικές πόλεις, όπως τη Μοσούλη και την επαρχία της Νινευί (βόρεια), το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και περιοχές των επαρχιών Ντιλάγια (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια), καθώς δεν συνάντησαν ισχυρή αντίσταση.

Ο στόχος τους είναι να προωθηθούν στη Βαγδάτη, όπου οι δρόμοι έχουν ερημώσει και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο τριών πόλεων κοντά στη Βαγδάτη, τις οποίες είχαν κυριεύσει οι τζιχαντιστές και ετοιμάζουν αντεπίθεση στο βορρά της χώρας.


www.geopolitics.com.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger