Οι οθόνες αφής κάποτε θεωρούνταν κάτι «εξωτικό», ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση των smartphones και των tablets τις έχει καταστήσει στοιχείο της καθημερινής ζωής.
Το επόμενο «big thing» στον κόσμο της τεχνολογίας, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι οι wearable συσκευές όπως οι υπολογιστές κεφαλής τύπου Google Glass, αλλά μέχρι τώρα το θέμα του χειρισμού τους παραμένει ανοικτό ζήτημα, καθώς δεν έχει βρεθεί μία απόλυτα «ταιριαστή» μέθοδος/ interface χειρισμού.
Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει χάρη στη δουλειά της εταιρείας augmented reality Metaio, η οποία πειραματίζεται με μία εντελώς νέα μέθοδο, υπό την ονομασία Thermal Touch.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, η συγκεκριμένη μέθοδος ανιχνεύει τα ίχνη θερμότητας που μένουν πίσω όταν κάποιος αγγίζει κάτι, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν χρήστη να χρησιμοποιήσει κάθε είδους επιφάνεια (από τοίχους μέχρι βιβλία και τραπέζια) ως interactive «οθόνες αφής».



Η τεχνολογία συνδυάζει δύο είδη καμερών. Μία θερμική κάμερα ανιχνεύει τη θερμότητα που μένει σε μία επιφάνεια από ένα άγγιγμα ενώ ταυτόχρονα μία κάμερα που καταγράφει το ορατό φως καθορίζει τη θέση του αντικειμένου που αγγίζεται, έτσι ώστε το λογισμικό της Metaio να μπορεί να χαρτογραφήσει αυτό το άγγιγμα σε τρεις διαστάσεις.
Και οι δύο κάμερες συνδυάζονται σε μία συσκευή ονόματι Optris I 200 που συνδέεται σε έναν υπολογιστή ή tablet για τους σκοπούς της δοκιμής της τεχνολογίας.
Ο Ντάνιελ Κουρτς, στέλεχος της Metaio, αισιοδοξεί ότι ένας αισθητήρας τέτοιου είδους θα μπορούσε να βρει τον δρόμο του σε smartphones και wearable υπολογιστές στο κοντινό μέλλον, ακριβώς όπως συνέβη με τα αξελερόμετρα και τα μαγνηρόμετρα.
Το Thermal Touch, κατά τον ίδιο, μπορεί να λειτουργήσει εντός ενός ευρέος φάσματος θερμοκρασιών, αρκεί η επιφάνεια που αγγίζεται να είναι θερμότερη ή ψυχρότερη από το σώμα του χρήστη: όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά, τόσο ευκολότερη είναι η λειτουργία του συστήματος, το οποίο μπορεί να «συνεργαστεί» με διάφορα είδη επιφανειών. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεταλλικές επιφάνειες, καθώς απορρίπτουν γρήγορα τη θερμότητα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Thermal Touch αναμένεται να γίνουν γνωστές τον Σεπτέμβριο, με τη δημοσίευση σχετικού paper στο International Symposium on Mixed and Augmented Reality.


www.naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger