Των Γιάννη Αγγέλη - Χάρη Φλουδόπουλου 

Το δίλλημα αποπληρωμής χρέους ή μισθών συντάξεων αποκάλυψε χθες με απίστευτη ομολογία της η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, Ε. Παναρίτη, στο πλαίσιο των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το που οδηγεί άμεσα το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση. 

"Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες” φαίνεται οτι οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα με παράξενο τρόπο...

Η τοποθέτησή της αυτή αποτελεί την πρώτη δημόσια αναφορά - ομολογία για το γεγονός οτι η κυβέρνηση είναι μπροστά στο δίλλημα της αποπληρωμής χρέους ή μισθών – συντάξεων, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει το Capital.gr τις τελευταίες εβδομάδες.  

Το θέμα πάντως που δεν έθιξε η κα Παναρίτη είναι το πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το δίλλημα αυτό σημειώνοντας μόνο ότι θα χρειασθεί “ομοψυχία και δύναμη...”. 

Επιχειρηματίες και αναλυτές που παρεβρίσκονταν στο ακροατήριο σημειώνουν ότι η παραδοχή του διλήμματος ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο για αναζήτηση εναλλακτικών “λύσεων” όπως για παράδειγμα διάφορες μορφές εσωτερικού δανεισμού με την κάποια μορφή διπλού νομίσματος.  

Τα όσα ανέφερε η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αφορούν σε απαντήσεις ερωτημάτων που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων.

Η αναφορά της κ. Παναρίτη, έγινε με αφορμή την κριτική που άσκησε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δανειστές την ελληνική κρίση. 

"Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες" σημείωσε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Όπως είπε η κ. Παναρίτη, υπάρχουν τρία ουσιαστικά προβλήματα σε σχέση με την κρίση:

Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα. 

Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε. 

Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger